Nastavak pomoći

Marijana Miljić Bjelovuk

Ugostitelji i prevoznici, ali i poslodavci u oblasti turizma koji trenutno trpe najveće posljedice pandemije virusa korona dobiće pomoć za jun, jul, avgust i septembar iz budžeta Republike Srpske. Bar je tako najavljeno iz Vlade.

Ova pomoć otići će isključivo prema onim ugostiteljima koji drže noćne klubove, diskoteke i svadbene salone, a koji trenutno ne rade zbog pandemije virusa korona. U ništa boljoj poziciji nisu ni prevoznici, kako oni za unutrašnji transport, tako i oni koji saobraćaju na međunarodnim linijama, jer ljudi zbog pandemije ne putuju i prihodi su ravni nuli. U istoj priči su i hotelijeri jer im na vrata zakuca tek pokoji gost.

Međutim, svi oni i te kako će morati da dokažu da trpe posljedice i da imaju ogroman pad prihoda. Samo na taj način moći će da ostvare pravo na pomoć. A bez ijedne marke iz budžeta ostaće i oni koji su otpustili radnike, jer je premijer Srpske Radovan Višković najavio da pomoć neće dobiti oni koji su otpuštali zaposlene. Isti uslovi važili su i u prvom paketu dodijeljene pomoći sa adrese Vlade RS.

Jasno je da do novca iz budžeta neće doći niko lako. Mnogi su i iz prethodnog paketa pomoći ispali, jer kako tvrde u Vladi, nisu dostavili dokaze da trpe štetu, dok oni, opet, smatraju suprotno.

Svakako je bilo i onih koji su pokušali da ilegalno dođu do pomoći Vlade. To im nije pošlo za rukom, ali su usput bacili sjenu na one privrednike koji vape za pomoć i bore se da sačuvaju svako radno mjesto.

Nema sumnje da pomoć isključivo treba da ode onima koji su u ovoj pandemiji pokazali pravu borbu, kako za svoju firmu, tako i za radnike koji drže to preduzeće. Ali u svakoj dodjeli pomoći ima i onih koji love u mutnom i koji na kraju krajeva i dobiju šta žele. Nažalost, i pojedinci u nadležnim institucijama često zažmure na te igre nesavjesnih poslodavaca, kojima je jedini cilj da dođu do novca na lak način. Domaće tržište nemoguće je iskorijeniti od takvih poslodavaca, ali i onih zaposlenih u nadležnim institucijama. Njih je sve više i više.

Očigledno je da ti poslodavci iz svake krize isplivaju sa milionima na računima, dok njihovi radnici ne dobiju ni minimalno. Da smo bar malo uređena zemlja, situacija bi trebalo da bude obrnuta.

Jasno je i da je Vlada u kratkom periodu podijelila na desetine miliona maraka poslodavcima zbog pandemije. U prvom krugu u igri su bila preduzeća koja su pretrpjela štetu u martu, aprilu i maju, a sada će biti obuhvaćeni i oni koji i dalje trpe posljedice pandemije. Zbog te krize i podjele pomoći raste i zaduženje građana Srpske. I povećavaće se sve dok bude dijeljena pomoć. Dokle će to trajati, više se ne usude da prognoziraju ni najbolji stručnjaci i epidemiolozi. Ključne dvije sedmice, a i mjeseci, odavno su iza nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana