Naši odlaze, Turci dolaze

Danijela Bajić

Slutnje poslodavaca u BiH da će zbog odliva radne snage u inostranstvo morati uvoziti radnu snagu iz Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina i drugih dalekih zemalja polako se obistinjuju.

Najbolje to pokazuje slučaj iz Banjaluke, gdje je u srijedu na gradilištu zatečeno 28 ilegalnih radnika iz Turske, koje je angažovala firma “Famus-gradnja” iz Tešnja jer, pretpostavljam, kuburi sa nedostatkom radne snage dok posao ne smije da trpi.

Da je manjak građevinaca koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima problem broj jedan u sektoru građevine, dokaz je i zvornička firma “Jokić invest” koja je ljetos angažovala neimare čak iz Bangladeša. 

Koliko je državljana BiH napustilo zemlju i otišlo da radi u inostranstvu, niko pouzdano ne zna, a precizno se ne zna ni koliko je stranaca koji ilegalno rade u BiH s obzirom na to da je u posljednjih nekoliko godina u BiH ušlo na hiljade migranata, od kojih je mnogo njih zatražilo azil.

Da se domaće firme sve češće odlučuju na “uvoz” radne snage, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje RS prema kojima je od januara do oktobra ove godine stranim državljanima izdato 886 radnih dozvola, dok je u istom periodu lani taj broj iznosio 547.

U ovom zavodu kažu da je najviše dozvola izdato građanima Srbije, Kine, Italije, Rusije i Hrvatske te da se najveći broj izdatih dozvola strancima odnosio na djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravke vozila, prerađivačke industrije te u oblasti umjetnosti i građevinarstva.

Osim što radna snaga masovno odlazi, u BiH ima i mnogo onih koji su nezaposleni, ali radno sposobni, koji neće da rade, posebno na građevini, jer žive na principu “lezi (h)ljebe da te jedem”.

Evidentno je da se posljednjih godina povećava obim poslova u građevinarstvu i oblasti nekretnina i da nedostaje radne snage u ovoj oblasti, ali kako je krenulo, doći ćemo u situaciju da nas i u kafiću dočeka konobar iz Kine, u marketu usluži prodavac iz Sirije, za volanom u gradskom prevozu sjedi Kuvajćanin, a hljeb mijesi Slovenac.

Zbog svega toga nadležni treba da zasuču rukave i nađu najbolji način da mlade zadrže sa ove strane granice, a to je jedino moguće otvaranjem novih fabrika i zapošljavanjem. U suprotnom, uvoz radne snage će biti jedino rješenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana