Naši, a svačiji!

Vedrana Kulaga Simić

U BiH je teško pronaći oblast u kojoj su sve kockice došle na svoja mjesta, a jedna među najznačajnijima koja se, međutim, nedovoljno pominje je zaštita ličnih podataka.

Brojne dobre vrijednosti još su daleko, daleko od ove zemlje, nema ih ni na pomolu, a najveću štetu i posljedice zbog toga trpe građani. Mahom ne krivi ni dužni, ali i neupućeni.

Posljednji presjek o stepenu zaštite ličnih podataka u BiH je pokazao da se najvažniji građanski dokumenti olako i bez puno promišljanja daju na uvid onima koji ih traže, ali i svima drugima.

S pravom se može konstatovati da je broj stanovnika kojima su na ovaj ili onaj način zloupotrijebljeni lični podaci, od broja lične karte do jedinstvenog matičnog broja, daleko veći od onog koji prikazuje zvanična statistika.

Lista razloga zbog čega je to tako je poduža. Mnogi ne znaju šta smiju, a šta ne treba da daju sa spiska dokumentacije koju traže s druge strane pulta ili neko od onih s kojima žive vrata do vrata. To neznanje stvara veliki prostor za brojne malverzacije i zloupotrebe, jer niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da će ti njihovi lični podaci poslužiti za šta su i dati.

Drugi problem je što masa ljudi, u nedostatku vremena, da sve što se od njih traži od podataka, ne razmišljajući kakve bi to posljedice moglo da ima. Neki se možda i zapitaju, neki i posumnjaju, ali im se ne da ništa preduzimati na tom pitanju. Jer najlakše je otići i iskopirati ličnu kartu i taj papir na kraju predati, na zahtjev, drugoj strani.

Ni nadležni se, sudeći po svemu, nisu pretjerano potrudili da se “probiju” do svojih sugrađana i ostalih kako bi im na pravi način objasnili šta može da se krije iza ovog ili onog zahtjeva i gdje sve mogu da odu njihovi podaci. Posebno se treba čuvati u ovoj eri u kojoj caruju internet i društvene mreže na kojima su brojni lični podaci “na izvolite”.

Posljednji podaci, iako nisu potpuni, pokazuju da je stanje na terenu loše i da, što je najgore, postaje gore umjesto bolje, a ni u najavi nema nekih optimističnih prognoza.

O tome najbolje govori činjenica da se duže od godinu u BiH vodi polemika ko treba da pripremi novi zakon o zaštiti ličnih podataka kako bi se zakonodavstvo uskladilo sa novim evropskim direktivama u ovoj oblasti.

I to je jedan od razloga što malo koga više i čudi to što su naši podaci, zapravo, svačiji!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana