Naše zvjezdice

Vedrana Kulaga Simić

Nebo je, prije četvrt vijeka, u svoje naručje primilo 12 malih anđela kojima ovozemaljski život nije bio suđen. Prekinuli su ga drugi. Ugasile su ga takozvane "više sile",

Ratni vihor devedesetih godina odnio je mnoge živote. I na borbenoj liniji, i u izbjegličkim kolonama i na kućnom pragu ginuli su nevini ljudi čija je jedina "krivica" bila što su se nekome slučajno našli na putu.

Šta je, onda, sa onima koji nisu stigli ni korak napraviti, koji su uspjeli samo plačem pozdraviti ovaj sramotni svijet, sklopiti oči i otići na bolje mjesto? Kome je tih 12, tek rođenih beba moglo da zasmeta? Kako su smjele da budu nečije mete? Kako je neko mogao da gasi život koji je tek počeo? Kakva su to stvorenja?

Teško je pronaći prave riječi i danas 25 godina od zločina koji je počinjen nad 12 djevojčica i dječaka.

Možda ih i nema, ali milion pitanja je i dalje bez odgovora. Prolaze umjesto letjelica koje te godine, tog maja, nisu poletjele jer im nisu "viši" dali, a trebalo je da donesu život.

U prvi mah ugašeno je 12 života, kasnije je otišao još jedan, a mali Marko i dalje svjedoči o granicama ljudske oholosti.

Jasno je da bol i sjećanje nikada neće nestati, da će tih 12 anđela vječno živjeti ne samo u srcima svojih roditelja nego i svih nas koji znamo za njih. Tih 12 zvjezdica su bile vodilje u proboju koridora života.

Ne smijemo zaboraviti male ruke i stopala, uplakane okice i crvene obraščiće malenih heroja s onu stranu stakla koji su vapili za kiseonikom ne znajući šta je s druge strane. Ne znajući da ima ljudi, ako ih tako možemo uopšte i nazvati, kojima ništa nije sveto. Koji su tada znali da drže u svojim rukama živote, ali nisu ništa uradili te su ih i ugasili.

Razlog - razuman ne postoji. Opravdanje - razumnog nema. Tu se nema šta reći, osim stati pred lice pravde i reći jasno i glasno ko je kriv za ugašene živote. Ko je kriv za smrt 12 beba? Ko nije bio dovoljno čovjek da dozvoli let kako bi kiseonik bio dopremljen do banjalučkog bolničkog centra? Ko je zadao toliki bol? Ko je smio? Neko jeste. Taj neko mora da i odgovara.

Pravda čeka već 25 godina. Nedopustivo dugo, ali nebo krasi i uvijek će krasiti naših 12, odnosno 13 zvjezdica kojima je te 1992. godine sramno i podmuklo prekinut život. Sjećanje na njih nikada ne smije izblijedjeti. I neće!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana