Naš nasušni "bijeli hljeb"

Željka Domazet

Da je u institucijama BiH štednja definitivno zaboravljena dokazuju mnogobrojni primjeri.

Činjenica je da se administracija na nivou BiH iz godine u godinu gomila i da na državnim jaslama živi više od 23.000 zaposlenih. Ipak, u ovoj zemlji niko i ne razmišlja o drastičnom kresanju administracije, niti ukidanju mnogobrojnih privilegija koje je sebi ta administracija obezbijedila.

Zbog velikog pritiska javnosti poslanici i delegati u Parlamentu BiH su prije nekoliko mjeseci izglasali ukidanje "bijelog hljeba", koji su izabrani i imenovani zvaničnici primali godinu nakon isteka mandata. To je do sada jedini rezultat dugogodišnjih zahtjeva da se iznađe sveobuhvatno rješenje za dodatne uštede i da oni koji žive na državnim jaslama stegnu kaiš, kao uostalom i većina stanovnika ove zemlje.

Odmah po ukidanju ove privilegije pred parlamentarcima se našao i prijedlog Savjeta ministara po kojem se "bijeli hljeb" zadržava pola godine, dok se oni kojima su se izmakle fotelje ne snađu za novi posao. Prijedlog je vraćen Savjetu ministara na doradu da bi bile napravljene sveobuhvatnije uštede, a odatle Ministarstvu finansija BiH i sada je na čekanju.

Kako stvari u ovoj zemlji sada stoje, malo je vjerovatno da će ozbiljniji rezovi biti napravljeni u dogledno vrijeme, jer ni u samom Savjetu ministara nema saglasnosti o tome. HDZ, koji je i ranije glasao protiv ukidanja "bijelog hljeba", smatra da bi trebalo da bude vraćen onima koji su imali pravo da ga jedu, dok ostale stranke smatraju da bi u ovom trenutku to bio pogrešan potez.

Uz to, zahvati koji su rađeni na uštedama uglavnom se mogu svesti na nebitne kozmetičke izmjene, koje nisu vrijedne ni pomena. Kako stvari sada stoje, oni koji su se nadali da će BiH uštedjeti na administraciji, uzalud su se nadali.

A ne bude li ova zemlja u što skorije vrijeme napravila pospremanje, sagledala stvarne potrebe broja institucija na nivou BiH, utrošak sredstava i efikasnost administracije, vrlo brzo će konstatovati da je postala zemlja koju su pojeli skakavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana