Narod pamti

Vedrana Kulaga Simić
Narod pamti

Nova predizborna kampanja u BiH, odnosno u Republici Srpskoj i zvanično je počela, iako je u suštini samo nastavak onih iz prethodnih godina kada su političari tražili podršku među narodom za funkcije na lokalnom te republičkom i nivou zajedničkih institucija.

Imajući to u vidu uz poruke koje smo mogli do sada čuti ni ovog septembra ništa drugačije neće biti. Svaki kandidat će uporno isticati da je baš on taj koji zaslužuje najviše glasova i da, kraj ovogodišnje izborne trke, dočeka kao pobjednik te obezbijedi sebi poziciju sa koje će držati u svojim rukama dobar dio konaca ove zemlje.

Politički protivnici koristiće svaku priliku da jedni drugima pomrse planove i prevuku većinu birača na svoju stranu, a da pri tome i ne biraju sredstva. Ipak, dvije stvari moraju da imaju na umu 24 časa - da nema igre sa Srpskom i da narod sve pamti.

Previše predizbornih obećanja ostalo je samo obećanje. Zaboravljeno kada je poslužilo svrhi te eventualno ostavljeno kao džoker u rukavu za dane kad krenu u novi lov na glasove. Previše puta su se političari nemilosrdno poigrali sa običnim narodom u čijim je redovima sve više onih koji jedva spajaju kraj s krajem, iako mnogi s domaće političke scene tvrde drugačije i pokušavaju da i njih uvjere da to nije tako.

Umjesto toga moraju da rade sve što je u njihovoj moći kako bi obezbijedili bolji život svim stanovnicima u ovoj zemlji. To je obaveza svih sadašnjih političkih predstavnika na svim nivoima vlasti, a tim moraju da se vode i svi koji su dobili zeleno svjetlo za učešće na predstojećim izborima i koji stvarno žele da popravljaju stanje, a ne samo da ponešto zarade.

Situacija, generalno u BiH, nije dobra. Političke igre su uzele maha, kao i borba za lične ciljeve sa rukovodećih pozicija, a uz sve to i drugo što smo u mjesecima iza nas mogli gledati na domaćoj političkoj sceni, ne ide nam u prilog ni globalno odmjeravanje snaga.

Sve u svemu, borba za bolji život, stabilniju Republiku Srpsku i BiH te mir biće teška još neko vrijeme. I tu nema mjesta za isprazna obećanja i skupljanje jeftinih političkih poena. Jednostavno nema. Ne smije biti jer ovaj narod, koji još sebe vidi pod ovim dijelom neba, to nije zaslužio.

Predizborna kampanja trebalo bi da bude arena za odmjeravanje snaga na realnim osnovama i priči koju je moguće sprovesti u djelo, a ne lažnim obećanjima.

Do izbornog dana ostalo je malo manje od mjesec. Tog 2. oktobra, do ponoći, trebalo bi da bude poznat barem prvi preliminarni rezultat volje birača. Kome više, a kome manje vjeruju.

Međutim, sve i jedan kandidat koji dobije dovoljnu podršku i domogne se na kraju stolice koju je naciljao mora biti svjestan odgovornosti koju su mu, glasajući za njega, povjerili sugrađani i ostali. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana