Narativ i etiketa

Darko Momić

Tužilaštvu BiH nije trebalo mnogo, preciznije nije mu trebalo više od 24 časa da ispravi “propust” kolega iz Suda BiH, koji su u ponedjeljak petoricu funkcionera MUP-a Republike Srpske oslobodili optužbi za genocid u Srebrenici.

Tročlano sudsko vijeće Suda BiH kojem je predsjedavala predsjednica Krivičnog odjeljenja tog suda Minka Kreho, a u kojem je pored sudije Željke Marenić sjedio i predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija u ponedjeljak je izreklo oslobađajuću presudu bivšem načelniku CJB Zvornik Dragomiru Vasiću i još četvorici policijskih funkcionera, a već u utorak je po nalogu Tužilaštva BiH u Novom Gradu uhapšeno devet bivših pripadnika Vojne policije VRS pod optužbom za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima na području ovog grada.

Dakle, ako tzv. pravosudne institucije BiH danas oslobode petoricu Srba optužbi za ratne zločine, koliko sutra moraju biti uhapšena najmanje petorica, a po mogućnosti i više bivših pripadnika VRS ili MUP-a Srpske sa istim optužbama. Naravno da nije dobro što je tako, ali jeste dobro da razuvjeri one naivne i lakovjerne koji su poslije pomenute oslobađajuće presude pomislili da je iz bivše kasarne “Viktor Bubanj” konačno počela da stiže pravda za Srbe. Ruku na srce, profesionalni kredibilitet članova sudskog vijeća trebalo bi da bude garancija da je izrečena presuda zaista pravična, ali premalo je takvih presuda da bi ta jedna ili još nekoliko rijetkih bilo dovoljno za skidanje pristrasne i antisrpske etikete sa Suda BiH. Na kraju krajeva, sud i tužilaštvo nisu isto pa čak i da se za sud kaže da pokušava da sa sebe skine tu etiketu, to se nikako ne može reći za Tužilaštvo BiH. Teško je reći da li će nedavno imenovani v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić napraviti pozitivan pomak, ali sudeći po posljednjem hapšenju u Novom Gradu, sve su prilike da su mnogi tužioci i te kako podložni pritisku sarajevskih političkih jastrebova, kojima je ukidanje “genocidne tvorevine” životna misija, a mržnja prema Republici Srpskoj pokretačka snaga.

Ko u to sumnja treba samo da pročita izjavu direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emira Suljagića datu nakon oslobađajuće presude o kojoj govorimo. “Bolje je biti bez Tužilaštva BiH nego imati ovakvo tužilaštvo. Na kraju će narativ sa Suda BiH biti da je za genocid odgovorno 20-50 ljudi”, rekao je Suljagić.

Elem, kome god u Republici Srpskoj nije jasno da Suljagić govori ono što misle svi funkcioneri stranaka iz Sarajeva i da za zlo u Srebrenici ne treba da budu odgovorni oni koji su ga počinili, već cijeli srpski narod, njemu ne vrijedi ponavljati da onaj ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana