Naprijed specijalci!

Mehmed Dizdar

U vrijeme kada javnost očekuje rezultate spektakularno najavljivane akcije protiv organizatora prostitucije u Banjaluci, Specijalno tužilaštvo RS bavi se analizom televizijskih emisija i zastrašivanjem novinara.

Istražioce Specijalnog tužilaštva istina je toliko zaboljela da su zbog komentara glavnog i odgovornog urednika "Glasa Srpske" Mirjane Kusmuk u emisiji "Presing" Radio-televizije RS da su mediji često zloupotrijebljeni, jer od najavljenih spektakularnih hapšenja ne biva ništa, posegli za skandaloznim pozivom da urednica bude saslušana kao svjedok u tom slučaju!

Dok istragu protiv osumnjičenih za prostituciju otežu u nedogled, istražioci Specijalnog tužilaštva promptno su reagovali na komentar u televizijskoj emisiji.

Samo dva dana poslije emisije na kućna vrata glavnom i odgovornom uredniku "Glasa Srpske" Mirjani Kusmuk uručen je poziv Specijalnog tužilaštva za svjedoka u "slučaju Ivanković". Zanimljivo je da poziv potpisuju čak dva tužioca, kao da se radi o šefu "Koza nostre", a ne uredniku jednih ozbiljnih dnevnih novina u RS.

Ako u Zakonu piše da za svjedoka može biti pozvan samo onaj koji ima obavještenje o krivičnom djelu ili počiniocu krivičnog djela, tek onda se postavlja pitanje zbog čega je novinar pozvan za svjedoka, koji niti ima obavještenja, niti poznaje bilo koga od ljudi u procesu.

Odmotavanje klupka prostitucije najavljivali su upravo iz Specijalnog tužilaštva, kada su se hvalili stavljanjem lisica na ruke dvojici uhapšenih, od kojih je jedan hotelski recepcioner.

Umjesto nikad datih odgovora tužioci koji su stavili svoj potpis ispod sramnog poziva za saslušanje, kojim na najgrublji način guše slobodu govora, šalju poruku javnosti da je jednak grijeh javno reći da neko nije uradio ono što je javnosti obećao kao i organizovanje prostitucije.

Čemu se javnost može nadati ako se vode tim rezonom, ako starim staljinističkim metodima guše i ovo malo demokratije i svoje neuspjehe pokušavaju da sakriju zastrašivanjem i grubim pokušajem zatvaranja usta bilo kog novinara?

Ovo nije problem jednog novinara i jedne medijske kuće, nego cijele novinarske profesije i prava na slobodno iznošenje stava, kako novinara tako i građana RS. Novinari na ovo neće pristati i sigurno je da mi nećemo prihvatajući ovu silu potpisati smrtovnicu slobodi.

A vi specijalci, samo naprijed. Vidimo se danas ispred Specijalnog tužilaštva na kolektivnom saslušanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana