Napredak

Svjetlana Šurlan

Ovogodišnji izvještaj o napretku BiH na putu evropskih integracija pokazuje određen napredak, ali je i dalje prisutan problem u funkcionisanju institucija, prvenstveno u koordinaciji i saradnji svih nivoa.

Ono što je pozitivno je da je usporen i neefikasan rad institucija zamijenjen ocjenom EU da sada rade i usvajaju akte prema planu.

Pozitivno je ocijenjeno i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usvajanje Reformske agende.

To su ujedno i najznačajniji koraci zbog kojih ove godine stanje u BiH nije ocijenjeno najcrnjim i zbog kojih u Briselu vide za BiH svjetliju budućnost.

Naravno potrebno je još mnogo rada i poboljšanja sistema kako bi nam svanulo, prvenstveno u pravosudnom sistemu, borbi protiv kriminala i korupcija.

Poboljšanje rada pravosuđa pored rada javne uprave označen je, između ostalog, kao prioritet na kojima u BiH mora da se radi.

U ekonomskom smislu nezaposlenost je, kao i ranije, najveći problem, kao i teški uslovi na tržištu rada i deficit.

Obuka i obrazovanje, uz pojednostavljenje različitih procedura jedan je od predloženih izlaza iz teškog stanja u kojem je BiH.

Kao i u izvještajima godinama unazad, kamen nad glavom BiH je odluka Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić i Finci" koja nije izvršena.

Rezultat je da smo od prošlogodišnje ocjene da BiH, generalno nije napravila nikakav napredak u unapređenju funkcionalnosti i efikasnosti vlasti na svim nivoima, došli do ovogodišnje poruke komesara Johanesa Hana da se BiH vratila na reformski put i da ima nade.

Naravno, bolje sutra i dalje zavisi od političkih elita i njihove spremnosti da u BiH spovedu reforme. Dio napretka u donošenju propisa je urađen, neophodni su samo vidljiviji rezultati na terenu, pa da i narod osjeti da sve ide pravim putem.

EU je još 1999. godine predložila novi proces stabilizacije i pridruživanja za zemlje jugoistočne Evrope, a 16 godina kasnije BiH je data nova nada, malo li je za ovakvu zemlju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana