Naponski udari

Veljko Zeljković

Ministarstvo spoljnih poslova, bar otkako s njim tako tragikomično “uspješno” upravlja kadrovik SDA Bisera Turković, pretvorilo se u putujući cirkus.

Iako bi ovo ministarstvo trebalo da bude reprezentativni organ, koji bi BiH trebalo da predstavlja u najboljem svjetlu te vodi politiku koja je usaglašena sa Predsjedništvom BiH, gospođa Turković sve to konstantno ignoriše, postavljajući se iznad zakona i Ustava i u poziciju glasnika sultanovske politike Bakira Izetbegovića, a koji s pričom o nekakvoj građanskoj državi pokušava u zaborav poslati Dejtonski mirovni sporazum, a od Srba i Hrvata napraviti građane drugog reda, sa trakama na reveru.   

Turkovićeva i Izetbegović se igraju sa naponom, zbog kojeg svjetlo u BiH godinama štreca i treperi te postoji velika vjerovatnoća da pregori zbog opterećenja na mreži.

Ako diplomatska predstavništva uporedimo sa trafo-stanicama preko kojih bi trebalo da se održava svijetlo u BiH, Turkovićeva bi se onda mogla nazvati nesavjesnim i zlonamjernim dispečerom, koji i pored napisanih pravila službe, vještački prouzrokuje padove napona, s ciljem privlačenja pažnje i naklonosti velikih distributera električne energije, odnosno “nosioca demokratije”, kako oni sebe vole da nazivaju.

U tom svijetlu treba gledati i na posljednji diplomatski skandala koji je u njenoj režiji priređen u Ženevi, a u izvođenju  ambasadora BiH pri UN Nermine Kapetanović, koja se priključila pojedinim zapadnim zemljama u osudi Kine, zbog navodno teškog položaja Ujgura u toj zemlji. Poenta nije u Ujgurima, već u slanju dimnih signala “nosiocima demokratije” kako je Sarajevo na fonu njihove spoljne politike odlučno da se obračuna sa navodnim ruskim i kineskim malignim uticajem.

Krajnji cilj je prikupljanje političkih poena s kojim bi onda SDA mogao da trguje sa Vašingtonom, a da bi iskoristili njihovu moć kako bi ostvarili svoj nedosanjani utopijski san.

Na tom fonu je bila i posljednja sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj su, praveći klasičnu zamjenu teza, pribjegli oprobanom receptu, upozoravajući svijet na nekakva novi talas srpskog nacionalizma. A upravo je suprotno. rukovodstvo SDA prijeti da ponovo oživi duhove iz mračnih i tragičnih devedesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana