Naplata

Marina Čigoja

U Republici Srpskoj trenutno se vodi blizu 115.000 postupaka prinudne naplate u kojima Poreska uprava RS potražuje 352 miliona KM. Alarmantan je i podatak da je samo u ovoj godini, odnosno za deset mjeseci pokrenuto čak 39.795 postupaka prinudne naplate.

Činjenica je da su se u nekom ranijem periodu firme u Srpskoj otvarale i zatvarale kako je kad i kome odgovaralo. Svjedoci smo brojnih fantomskih firmi koje su za sobom ostavile samo dugove koji se nemaju iz čega naplatiti i koji se na kraju moraju otpisati. Mnogo zloupotreba bilo je i sa "guranjem" zdravih preduzeća u stečaj kako bi se sve ono što je valjalo iz njih izvuklo, a ostajale su samo ljušture i ogromni dugovi prema državi i radnicima.

Zbog svega toga za pohvalu je aktivnost koju u posljednje vrijeme sprovodi Poreska uprava RS koristeći sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi spriječila gomilanje dugova koji će se kasnije teško naplatiti.

Ipak, u svemu tome ne treba zaboraviti ni ona preduzeća koja su zbog nekih objektivnih okolnosti i ukupnog lošeg stanja u privredi došla u situaciju da ne mogu da izmiruju svoje obaveze.

Takvima, kojih je, nažalost, ogroman broj trebalo bi izaći u susret, obezbijediti reprogram, pomoći da dođu do garancija ili nekih novih projekata kako bi se spasilo što se spasiti da.

Na taj način ne pomaže se samo firmi koja je zapala u teškoće, nego i svima koji su povezani sa njom, a prije svega radnicima, koji će u slučaju propasti firme neminovno ostati bez posla, ali i samoj državi jer će tako ostati bez ikakve mogućnosti za naplatu svog duga.

Naravno, u svemu tome treba biti oprezan i jasno razgraničiti firme kojima se zaista može i treba pomoći od onih koje su raznim nezakonitim radnjama pokušale i uspjele da ojade i državu i radnike.

Jačanje realnog sektora, koji već godinama grca u problemima, projekti koji će omogućiti posrnulim firmama da se vrate normalnom poslovanju i sveobuhvatne kontrole uslov su za smanjenje broja prinudnih naplata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana