Napadi na srpske povratnike

Sandra Miletić
Napadi na srpske povratnike

Srpski povratnici u FBiH danas su definitivno najugroženija kategorija stanovništva u BiH i, po svemu sudeći, građani drugog reda.

Da nije nimalo lako biti Srbin povratnik u FBiH pokazuju činjenice da Srbi tamo nemaju posla, zdravstveno osiguranje, gotovo nikakve pomoći, a u većini slučajeva ni puteve, ni vodu, ni struju.

Da stvar bude gora u ionako katastrofalnom stanju, svako može da im baci bombu na kuću, poruši spomenike na groblju, fizički ili verbalno ih napadne, a niko zbog toga neće ni prstom da mrdne.

U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su da je u tri kantona samo tokom 2009. godine prijavljeno čak 125 napada na srpske povratnike, od toga na području Tuzlanskog 101.

Mete su uglavnom bile kuće i imovina povratnika čiji vlasnici uglavnom nisu stalno nastanjeni.

Samo u decembru prošle godine u povratničkim naseljima u opštini Lukavac izvršeno je pet provalnih krađa u kuće povratnika koje nisu stalno nastanjene, kojima je pričinjena veća materijalna šteta. U Bosansko-podrinjskom kantonu u 2009. godini registrovano je 14 napada na povratnike, od čega su samo četiri slučaja riješena.

Predstavnici RS u institucijama BiH upozoravaju na to da čim iz Sarajeva krenu hajke na vlast Republike Srpske, to se odmah osjeti u FBiH učestalijim napadima na Srbe, što je posebno zabrinjavajuće u cijeloj ovoj priči.

Drugim riječima, u FBiH izgleda smatraju da imaju pravo da Srbe vrijeđaju, napadaju, da pljačkaju njihovu imovinu, da im podmeću bombe na puteve ili kuće i da je to sasvim normalna stvar, jer ih zbog toga niko ne kažnjava.

Za povratak u BiH proteklih su godina utrošeni milioni i milioni maraka, što donacija, što novca iz budžeta na svim nivoima vlasti, ali po svemu sudeći održivi povratak u FBiH nije zaživio, a ako se ovako nastavi, neće u skorije vrijeme ni da zaživi.

Jer, ko će se vratiti tamo gdje nema od čega da živi, a uz to ga napada ko stigne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana