Napad na Vučića

Željka Domazet

Da je BiH i dvije decenije nakon rata, nažalost, leglo neviđene mržnje pokazao je i pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Uz povike "Alahu egber", "Ubi četnika", "Ubi Vučića"... razularena masa je kamenjem i različitim predmetima nasrnula na prvog čovjeka srpske Vlade i njegovu delegaciju i oni su "za dlaku" izbjegli linč.

Kamenjem zasuti nekoga ko je došao na sahranu i da oda počast nevinim žrtvama za svakoga civilizovanog neshvatljivo je i neobjašnjivo. Na tako nešto svako normalan može izraziti samo gnušanje i najveću osudu. Jer Vučić je, bez obzira na sve što se dešavalo uoči komemoracije, smogao snage i hrabrosti da dođe i oda počast žrtvama.

Nakon napada srpska Vlada održala je sjednicu, upućena je protestna nota BiH, a Vučić je poručio da je prijateljska ruka Srbije i dalje pružena prema BiH. Zasjedala je odmah i Vlada Srpske i hitno reagovala, kao što to takav događaj zahtijeva. Reagovali su i svi zvaničnici RS, pa i stranci, dok je na nivou BiH zvanično reagovalo jedino Predsjedništvo BiH i povodom događaja u Srebrenici održalo sjednicu. Toga dana ni Savjet ministara, ni Parlament BiH, ni bezbjednosne strukture na nivou BiH nisu našle za potrebno da se hitno sastanu i rasprave cijelu situaciju, što je bilo normalno i logično. Reagovali su samo neki ili na poziv novinara ili saopštenjem. Hitnih ili vanrednih sjednica nije bilo ni dan nakon napada na Vučića.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, ni Tužilaštvo BiH, niti bilo koja institucija zadužena za istragu ni dan nakon napada u Potočarima nije imala nijednu informaciju o tome ko su počinioci i organizatori ovog neviđenog skandala, iako je cijeli svijet vidio snimke napada. Svi su se na ovaj ili onaj način pravdali činjenicom da je nedjelja, mada bi u svakoj normalnoj zemlji nakon ovakvog pokušaja ubistva premijera druge države sve institucije morale da se dignu na noge.

A to je samo dio problema. Jer za činjenicu da se ovakvo nešto uopšte dogodilo i da dođe do napada na premijera koji je na poziv došao kao gost i da ga potom mora da spasava njegovo obezbjeđenje teško je naći opravdanje i obrazloženje.

Prije dolaska Vučić je imao garanciju iz BiH da je u ovoj zemlji bezbjedan i tu garanciju mu je pružio lično bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Znalo se unaprijed da je riječ o visokorizičnom skupu i da su u Srebrenicu stigli ekstremisti. Zašto su onda napravljeni nevjerovatni bezbjednosni propusti, neko će morati da objasni.

Koliko dugo će javnost i Srbija čekati na odgovor ko su organizatori i počinioci napada na Vučića i ko je kriv za propuste, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana