Napad na hram

Željka Domazet

Da se Sarajevo preobrazilo u grad koji ne pamte njegovi prijeratni stanovnici, bez obzira na vjeru i naciju, pokazuju i dokazuju mnogobrojna paljenja Preobraženjske crkve na Pofalićima.

Za petnaestak poslijeratnih godina bilo je ravno 40 različitih vandalskih nasrtaja samo na ovo pravoslavno vjersko zdanje, ali epiloga o tome ko su počinioci ili naredbodavci nema gotovo ni za jedan.

Crkva na Pofalićima je i prije rata, a i danas u miru, širom otvarala vrata za svoju slavu po kojoj je i dobila ime svim dobronamjernim ljudima bez obzira na vjeru i naciju. Tako je bilo i ove godine kada je u prepunoj porti i za slavskim stolovima bilo pedesetak muslimana koji su željeli da podijele radost sa svojim komšijama, malobrojnim Srbima iz Sarajeva i onim koji su na slavu došli iz Istočnog Sarajeva i drugih područja.

Ali oni koji smatraju da Srbima više nema mjesta u glavnom gradu BiH zasmetala je i slava, i srpska zastava na crkvi i šator ispod koga se odvijalo slavlje.

I dok su vjernici još analizirali utiske sa slave, samo dan nakon Preobraženja, crkvu je obavio dim, jer su požar podmetnuli oni kojima smeta sve što miriše na tamjan i pravoslavlje.

Uzalud već godinama oko crkve postoji video-nadzor i kamere, ta činjenica ništa nije pomogla da hram bude pošteđen stalnih nasrtaja, niti je doprinijela da je otkriju oni koji su ga napadali.

Svi Srbi koji su nekada živjeli u Sarajevu i napustili ga, svi oni koji su ga posjećivali i voljeli, kao i oni malobrojni koji su ostali da žive u njemu i koji su svedeni na statističku grešku, jedinstveni su u ocjeni da pravoslavci treba da zaborave na ovaj grad i da za njih i njihove vjerske objekte u njemu, očigledno više nema mjesta.

Sve priče o tome kako je Sarajevo otvoreno za sve i da je multietničko i multikulturno odavno su pale u mutnu vodu Miljacke. Očigledno je dakle da su već odavno ovom gradu bliži neki drugi običaji i ljudi koji nekadašnjem Sarajevu nikada nisu bili bliski. Crkva, zvonik i srpska zastava očigledno je da nekima smetaju, već više decenija.

Da ne smetaju, vinovnici napada na crkvu Preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima već odavno bi bili otkriveni i sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana