Naoružanje

Goran Maunaga

To što je jedina "jača" optužnica koju je Tužilaštvo BiH do sada podiglo u vezi sa dugogodišnjim mahinacijama naoružanjem "pala" u Sudu BiH, govori da tužioci u toj oblasti nisu radili dovoljno, ali je šokantnija spoznaja da se na tome najvjerovatnije nikada neće ni raditi.

Tako ćemo ostati uskraćeni za saznanje o tome ko su sve krivci za nezapamćeni šverc naoružanja u BiH, za nezakonitosti prilikom uništavanja naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i za, što je najbitnije, procesuiranje odgovornih.

Tužilaštvo se prilikom podizanja optužnice u predmetu protiv optuženih dvojice službenika Ministarstva odbrane i direktora preduzeća "Binas" iz Bugojna prošle godine pohvalilo da je istraga trajala dvije godine i da im je u tome mnogo pomogao izvještaj Istražne komisije Parlamenta BiH, ali je o kvalitetu tužilačkog rada sve rekao Sud BiH, kada je optužene krajem oktobra oslobodio.

Mora se postaviti pitanje kakva je to optužnica protiv Marija Šega, Šefika Hasanovića i Muhameda Gurbeta, za koje se zna da su spriječili uništavanje viška naoružanja, granata, mina, ručnih bombi, tromblona, upaljača, iako su naplaćena sredstva za njihovo uništavanje, koja je tako lako "oborena" u sudu?

Znači li to da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uzalud pronašli veliku količinu minsko-eksplozivnih sredstava koja su lažno prikazana kao uništena, kao i falsifikovanu dokumentaciju kojom je lažno prikazivano da su eksplozivna sredstva uništena?

Nije tajna da je SIPA podnijela popriličan broj kvalitetnih izvještaja, uz dokaze i svjedoke, o propustima prilikom predviđene delaboracije naoružanja, o firmama u FBiH koje su odgovorne za to, o akterima od kojih su neki pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga te o švercovanom i skrivenom naoružanju na veliko, ali problem je nereagovanje Tužilaštva.

Tako smo došli u situaciju u kojoj, za razliku od Tužilaštva, SIPA radi svoj posao, a da to u krajnjem ishodu državi ne znači ništa, pošto ne rezultuje dobrim optužnicama ni kvalitetnim presudama. Porazno je saznanje da se velik dio uzroka katastrofalnog stanja, kada je riječ o sprečavanju šverca naoružanja, nalazi u državnom tužilaštvu, jer, jednostavno, to implicira smislenost postojanja same te države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana