Naopaka zemlja

Željka Domazet

Ako bi kojim slučajem u ovoj zemlji bila sprovedena anketa o tome koji je cirkus najbolje plaćen, onda bi sasvim sigurno Parlament BiH dobio najviše glasova. Osam mjeseci nakon izbora u ovoj zemlji njeno najviše zakonodavno tijelo nije donijelo nijednu odluku. Poslanici i delegati su uredno preuzeli mandate, čime su obezbijedili da uredno primaju plate i ostale beneficije, a rad, donošenje zakona i određenih odluka, što im je zadatak, nikome nije ni na pameti. Stoga ne čudi ni konstatacija jednog od poslanika da je dobro što su se okupili na drugoj hitnoj sjednici da bi evidentirali da su živi.

I pored činjenice što svi značajni međunarodni faktori, a naročito oni iz Evropske unije, svakodnevno upozoravaju da je neophodno da bude formiran Savjet ministara i da bez nove izvršne vlasti nemaju sagovornika u BiH sa kojim bi mogli razgovarati o zadacima koje ova zemlja treba da ispuni kako bi se približila EU, oni koji su iza govornica najglasniji zagovornici da ova zemlja treba da ide u demokratski svijet sve čine da na najbrutalniji način bude pogažena demokratska i izborna volja građana. Savjet ministara još nije formiran, a kada će biti, to niko ne može ni da nasluti. U ovakvoj atmosferi ovoj zemlji i njenim institucijama jedino je ostalo da od zakonodavne i izvršne vlasti pravi cirkus. Do kada će cirkuske igrarije trajati niko ne govori, a da je akterima dobro, to i ne treba dovoditi u pitanje kada se ima u vidu činjenica da je za ovu blamažu do sada plaćeno više od milion maraka iz džepova građana ove zemlje.

Da je ova zemlja daleko od Evropske unije dovoljno pokazuje podatak da se za nerad zakonodavne vlasti bez ikakvih rezultata izdvajaju enormna sredstva, da se za osam mjeseci poslanici nisu još kako treba ni upoznali jer na posao ne dolaze, da novog Savjeta ministara nema ni na vidiku, da se pravosudni sistem već mjesecima bavi sam sobom i tako dalje.

U zemlji u kojoj ne funkcioniše ni zakonodavna ni izvršna ni sudska vlast kako treba, u zemlji u kojoj je sve dovedeno do apsurda nije ni čudo što mladi odlaze trbuhom za kruhom jer ne žele više da gledaju i slušaju prazna obećanja. Sve dok u ovoj zemlji javašluk bude debelo plaćan, dok bude tolerisano postavljanje stvari naopačke, ona će sve dublje tonuti u beznađe, a svako razuman sebi tražiti glavi mjesta. Dok ne budu napravljeni ozbiljni rezovi i stvari budu postavljene kako bi moralo, demokratija će biti samo puki san koji se negdje drugdje dešava. Do ozbiljnih rezova neka nam je Bog na pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana