Naopaka istorija

Žarko Marković
Naopaka istorija

Gomila gluposti plasirana je proteklih dana u javni prostor tokom nove rasprave o sadržaju udžbenika istorije za deveti razred u Republici Srpskoj.

Priča o udžbenicima nije nova, naravno. I ranije su navodi koji se tiču, prije svega, Odbrambeno-otadžbinskog rata, a zatim i Drugog svjetskog rata smetali raznim intelektualcima, dijelu medija i političara, Kristijanu Šmitu i likovima iz kategorije “dobitnik priznanja Bundestaga”, ali u posljednjem slučaju osim zlobe i podmuklosti, ta ekipa pokazala je i visok nivo površnosti i neznanja, što takođe nije neuobičajeno za njih.

Sporno im je što će đaci u devetom razredu iz udžbenika saznati ponešto o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a tvrde da je to smišljeno tek za ovu školsku godinu, a pri tom blage veze nemaju da su navodi o Radovanu i Ratku bili i ranije dio udžbeničke materije. A to ponešto su tek tri-četiri rečenice, štura biografija. Nimalo detalja, a još manje glorifikacije, što je omiljena riječ likovima sa početka ovog teksta.

Kreatore hajke, pri tome, ni najmanje ne tangira što đaci u bošnjačkom dijelu FBiH uče da je nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine počinjen zločin ravan holokaustu ili što im profesori iz njihovih udžbenika serviraju tezu da je na napaćenu Bosnu izvršena agresija.

Nisu problematične ni teze da je tokom Drugog svjetskog rata nad muslimanima izvršen genocid, dok su Srbi i Jevreji bili “mete progona”.

Motivi za hajku nisu nikakva borba protiv fašizma, što im je omiljena krilatica, niti bilo šta slično. Ovdje je na sceni pokušaj nametanja falsifikovane istorije svima u ovoj naizvrat postavljenoj zemlji. 

Ali ne ide to baš tako jednostavno, druga su vremena. Nije ovo ona nekadašnja država gdje je istorija pisana samo onako kako su je zamislili oni što vladaju.

Tim diletantima, osim Karadžića i Mladića, smeta čak i pominjanje Spomenka Gostića. Smeta i 9. januar, smeta sve živo što im ruši jednostrani koncept, mit o navodnoj agresiji, žrtvama i zločincima, genocidu i ostalim redovnim konstrukcijama.

Smeta svaka naznaka obrazloženja da rat u ovoj zemlji nisu tek tako izazvali poludjeli Srbi, već da u tim događajima bitnu ulogu imaju i Alija Izetbegović, Ejup Ganić, Haris Silajdžić i ostala bratija sa ne baš srpskim imenima. Smeta i fakt da rata možda ne bi bilo da Alija nije povukao potpis sa Kutiljerovog plana. 

Smeta sve što narušava bošnjački istorijski narativ u kojem su samoviktimizacija i srbofobija dominantne kategorije. Nikakve brige za djecu koja iz tih udžbenika uče tu nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
Kockanje zdravljem
Kockanje zdravljem
Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana