Nametanje nezavisnosti

Krstina Ćirković
Nametanje nezavisnosti

Iako za Republiku Srpsku 1. mart nije dan nezavisnosti BiH, obilježavanje ovog, za neke u Srebrenici važnog datuma, potvrđuje da građani, ili samo njihovi predstavnici vlasti, nemaju istu viziju budućnosti i zajedničkog života na području ove opštine.

U prilog ovoj tvrdnji je činjenica da su obilježavanje, radno i svečano, najavili načelnik Osman Suljić i potpredsjednik skupštine Zulfo Salihović, a da se nigdje ne pominje predsjednik opštinskog parlamenta i predstavnik srpskog naroda u lokalnoj vlasti Radomir Pavlović.

Mnogi se sjećaju da se obilježavanje 1. marta već  deset godina pokušava nametnuti svim žiteljima Srebrenice. Bivši predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti proglašavali su ga neradnim danom i odlazili u Sarajevo, da sa svojim mentorima proslave dan koji Srbe podsjeća na referendum i tragične događaje koji su poslije njega uslijedili u "građanskoj" BiH.

Ovi danas su smjeliji, jer su odlučili da takozvani dan nezavisnosti BiH obilježe tu gdje jesu. U Srebrenici. U Republici Srpskoj, čiji zakoni o praznicima ne poznaju taj datum i u kojoj je 1. mart jedan, u nizu običnih radnih dana. Opet će u samo jednoj opštini Srpske praznovati samovolja.

I ne samo to. Potvrdiće se da neki lokalni zvaničnici jedno pričaju, a drugo rade. Naime, Suljić je izjavio više puta do sada da je on predstavnik svih građana Srebrenice i da će raditi u skladu sa zakonima Srpske i BiH. Nije poznato da je u nekom od  važećih zakona u ovom entitetu, kao ni državi BiH, 1. mart proglašen danom nezavisnosti BiH.

Na taj datum je, prije 18 godina, održan referendum o nezavisnosti BiH, na kome je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za izlazak BiH iz države SFRJ. Birači srpske nacionalnosti zalagali su se za opstanak zajedničke države i nisu izašli na referendum.

Bez volje srpskog naroda i bez potrebne dvotrećinske većine izglasana je nezavisnost BiH 1. marta 1992. godine. Cijelom jednom narodu nametnuto je, ali, i danas se nameće rješenje budućeg uređenja BiH, u kojoj ekskluzivna prava imaju samo Bošnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana