Nametanje krivice

Željka Domazet

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović i njegova stranačka koleginica iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac na sve načine žele da u škole u Srpskoj uguraju "bosanski jezik". Da su u tome otišli zaista predaleko, pokazuje to što su Savjetu ministara dostavili "informaciju o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korišćenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj".

Svakome iole upućenom stvari će biti jasne kada vidi sam naziv informacije. Kada se ima u vidu činjenica da ustavni sudovi u BiH nikada nisu utvrdili da su prekršena prava Bošnjaka ni bošnjačke djece u školama u Srpskoj, onda je sasvim jasno da se iza ove isforsirane priče o pravima na obrazovanje, jezik i kulturu krije čisto politička priča.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da se "negiranje i osporavanje bosanskog jezika može tražiti u politizaciji i zloupotrebi, odnosno otvorenom kršenju jednog od osnovnih ljudskih prava na obrazovanje i jezik u pojedinim dijelovima BiH". Svi koji su upoznati sa nastavnim planovima i programima u RS znaju da bošnjačka djeca uče na svom jeziku, da uče o svojoj kulturi, da imaju programe i udžbenike koje štampaju izdavači iz Federacije i da im prava ni po kom osnovu nisu ugrožena.

U cijeloj ovoj priči nevjerovatno je i to što su autori informacije - Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te institucija Ombudsmana za ljudska prava koristili samo određene informacije, uglavnom neke svoje podatke i analize iako je pitanje kojim se bavi informacija isključivo u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture čijeg stava nema. Koliko je zbog toga ta informacija objektivna, nije teško pogoditi.

Jedino pozitivno u svemu ovome jeste to da su ministri iz RS u Savjetu ministara prepoznali problem i onemogućili usvajanje neosnovanih i tendencioznih zaključaka i prenos nadležnosti RS, čime su pokazali kako treba da se radi u ovakvim slučajevima.

Budu li RS i njene institucije poklekli pred ovakvim nastojanjima, možemo očekivati da se Srbima i RS nametnu i mnogo gore stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana