Naknade za sve i svašta

Marijana Miljić Bjelovuk

Tačan broj nameta u BiH je nemoguće utvrditi. Pominjana je neka brojka od 3.400 prije nekoliko godina i tada je, kao do tada ali i sada, najavljivano da će ta cifra biti smanjivana. Ali od toga nije bilo ništa i da se ne varamo, neće biti ništa. Naprotiv, ta brojka može samo da raste, što i jeste tako. Već od starta idućeg mjeseca građane čeka ni manje ni više nego plaćanje naknade za korištenje mobilne mreže. Može im se. Ujedinili se svi pa udaraju po napaćenom narodu. Ko zna za šta ćemo naknadu sve plaćati do kraja godine. Možda i za vazduh. Jer čini se samo to nije oporezovano u ovoj državi apsurda.

 

Zbog svih tih nameta dug preduzeća prema državi i entitetima raste, pojedine firme ne mogu više izdržati prevelika opterećenja pa stavljaju ključ u bravu, dok druge pak gase svoje pogone na domaćem tlu i preseljavaju ih na tržišta zemalja koje vode računa o svojim privrednicima i građanima i ne štancaju na mjesečnom nivou razne namete i naknade, kao ovi naši. U tome su lideri nad liderima, nema im premca.

Koliko smo zaglibili u brdo poreza i doprinosa najbolje pokazuje podatak da su opterećenja na najnižu platu u Srpskoj među najvećim u regionu, ali sigurno i šire.

Ta poreska opterećenja ekspresno se donose, dok sa druge strane, kada je riječ o njihovom ukidanju ili pak smanjenju, o tome se priča mjesecima i ishod svega je i više nego jasan. Propala priča domaćih nam političara. Dokaz za to jesu akcize na gorivo, ali i smanjenje PDV-a, koje pored sve halabuke domaćih političara prethodnih mjeseci nije maklo dalje od toga. Sve te zakone samo prosljeđuju od komisije do komisije, od jednog do drugog doma i tako prođe više mjeseci. Proći će još više i dobićemo ono što imamo sada, odnosno biće još i gore, jer prema sadašnjim najavama cijene će da rastu, a političari će, da se ne varamo, i dalje samo da pričaju.

Otpor političara, ma koliko se god trudili da plasiraju sasvim drugačiju priču u javnosti po pitanju ukidanja ili pak bar smanjenja nameta, jeste i više nego jasan. Javna je i tajna da u ovoj posrnuloj zemlji novac iz budžeta završi i u džepovima pojedinaca i neformalnih društvenih kategorija. Podložni smo tlo za to. Naročito u izbornim godinama, a ovo je jedna upravo takva. Pa kako onda ukinuti namete i time uskratiti izvore novca u bici za vlast.

Tako da ne treba niko da se zavarava, ma koliko god se pojedinci kunu u svoja obećanja da će se ova zemlja bar milimetar maći sa dna na kojem se nalazi. Jer cijene goriva iz dana u dan obaraće istorijske maksimume, nameti će ostati ogrmi, a vlast za to nije briga. Oni trenutno imaju preča posla, a to je što više ljudi privući na svoju stranu, jer je oktobar sve bliže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana