Naknade za porodilje

Milijana Latinović

Vijest da će Vlada RS od iduće godine izdvajati mjesečne naknade za nezaposlene porodilje u trajanju od 12 do 18 mjeseci odjeknula je Srpskom i izmamila osmijehe budućim majkama.

Svjesni situacije u kojoj se našla Republika Srpska, u kojoj je broj umrlih godinama veći od broja rođenih, nadležni su odlučili da se uhvate u koštac sa bijelom kugom. A da je o ovom problemu trebalo razmišljati mnogo ranije, svjedoči podatak da nam je bijela kuga odnijela cijele gradove.

U porodilištima se sve rjeđe čuje plač beba, škole se zatvaraju jer nema dovoljno đaka, a u pojedinim selima dječija graja samo je pusta želja mještana.

S negativnim prirodnim priraštajem bori se većina opština u kojima se mladi sve rjeđe odlučuju na zasnivanje porodice i potomstvo odgađaju za neka bolja vremena, koja nikako da dođu. Čekamo siguran posao, solidnu platu i krov nad glavom. Žene postaju majke tek u kasnim tridesetim godinama, a na prste se mogu izbrojati one koje odluče da imaju troje, četvoro ili više djece.

Naknade za nezaposlene porodilje samo su mali pomak u poboljšanju statusa majki, podsticanju nataliteta i popravljanju loše demografske slike u Srpskoj. Mali pomak, ali značajan.

Ali ne možemo da se ne zapitamo odakle će Vlada RS namaknuti novac za isplatu ovih naknada i hoće li i one kasniti? Ipak, ostaje nam da vjerujemo da se na ovakvim prioritetnim odlukama ne smije štedjeti.

U mnogim porodicama, pored majke, nezaposlen je i otac i svaka marka znači mnogo kada u porodicu dođe prinova. Ukoliko bude sprovedena u djelo, ova odluka će mnoge podstaći da postanu roditelji.

Iskorak u popravljanju demografske slike je napravljen, a da bi u godinama koje dolaze statistike bile pozitivne, potrebno je uraditi još mnogo toga.

Nijedna, pa ni ova odluka nadležnih ne smije ostati samo mrtvo slovo na papiru. Porodica je temelj, stub i krov društva, a bez potomstva nema ni porodice, nema države, nema naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana