Naknade za Ginisa

Vedrana Kulaga Simić

Privilegije koje izabrani i imenovani funkcioneri imaju u ovoj zemlji teško stanu na jedan papir i gotovo svaki put kada se pomene brisanje neke od njih digne se kuka i motika, ali naravno u redovima onih kojima prijeti “tanja” koverta.

Parlamentarni život u BiH krase enormna primanja ako se u obzir uzmu plate onih koji su ih doveli na vlast i koji ih tu i drže.

Nadaleko odzvanja podatak da poslanici i delegati na nivou BiH samo za mjesec zarade i više od 5.000 KM, a nerijetko se zna desiti da tih dana ne urade ama baš ništa. Put do te vrtoglave cifre za današnju BiH vodi preko osnovne plate i naknada za sve i svašta jer se opravdano stiče utisak da im samo još nije plaćen vazduh koji udišu. Međutim, mnogi se ne bi iznenadili i kada bi tako nešto došlo na dnevni red, jer pobogu zna se samo da im za vrijeme mandata ne mogu plate biti smanjivane.

Određen presedan se, u neku ruku, ipak desio. Lani su ostali bez “bijelog hljeba”, privilegije koja im je omogućavala da i nakon završenog mandata čak godinu ništa ne rade, a svaki  mjesec uredno primaju onu vrtoglavu parlamentarnu platu te iz toplih domova gledaju šta su ostavili kolegama koji su ih naslijedili.

Grupa poslanika se, međutim, izgleda nije mogla pomiriti sa tim pa su krenuli u strogoj tajnosti da gledaju kako da vrate to što im je, eto, oduzeto. I vjerujem neće prestati dok to i ne bude vraćeno pod ovim ili onim izgovorom.

I to je problem ove i ovakve BiH, odnosno njeno ogledalo jer da se svi ti i ostali izabrani i imenovani zvaničnici tom snagom i željom zalažu i bore za prava “običnih” građana, kao za svoje stolice i džepove, gdje bi nam bio kraj?

Da li su se ikada zapitali koja sve prava radnici u realnom pa i dijelu javnog sektora imaju, a koja ne uživaju? Da li su se ikada zapitali kako izgleda samo jedan mjesec kada imaju na raspolaganju 410 KM, a za osnovne stvari im treba 1.410? Ako jesu - imaju li mrvicu morala u sebi?

Nijedan zakon u ovoj zemlji, pa ni sam Ustav kojeg se drže kao pijan plota kada se pomene smanjenje plata, nije imun na promjene. Samo je pitanje volje i želje.

Niko ne kaže da oni koji se na izborima izbore za određene pozicije ne treba da uživaju određena prava i primaju platu, ali isto ne znači da moramo biti toliko široke ruke da im raskrčimo put i rezervišemo mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana