Najtraženiji najneplaćeniji

Dragana Orlović

Menadžeri su tokom prošle godine bili najplaćenije zanimanje u BiH, a njihova prosječna plata iznosila je 1.637 maraka, dok su trgovci registrovani kao najtraženija struka, ali sa skoro trostruko manjom platom od menadžerske, pokazala je analiza najtraženijih zanimanja na tržištu rada u BiH, koju je uradio portal "Posao.ba".

Kraće rečeno - najtraženiji najneplaćeniji.

Poslije menadžera, najviše novca zarađuju programeri, a zatim građevinski inženjeri i zaposleni u bankarskom sektoru, dok su sa najlošijim primanjima trgovci i ugostitelji.

Trend u pogledu najplaćenijih i najmanje plaćenih zanimanja, kao i njihove potražnje, kako tvrde analitičari i ekonomski stručnjaci, nije mijenjan u posljednjih nekoliko godina.

Na tim pozicijama već tradicionalno iz godine u godinu zatičemo ista zanimanja i veoma je očigledno da će takav trend biti nastavljen i u budućem periodu.

Ovakvi podaci i ne iznenađuju ako imamo u vidu da je privreda u cijeloj BiH već godinama u ogromnim problemima i da nadležni ne čine ništa na rješavanju tih problema. Zbog toga i nema potražnje za radnicima u realnom sektoru, a i oni koji uspiju da se zaposle, imaju daleko manje plate nego što ih imaju menadžeri, programeri i drugi zaposleni u finansijskim institucijama.

Sigurno je da bi u idućem periodu trebalo više pažnje da bude posvećeno realnom sektoru, ulaganju u njegov razvoj i unapređenje, jer on jedini i stvara nove vrijednosti. Bez toga ne možemo očekivati ni nova zapošljavanja, a ni veće plate trgovaca, obućara, tekstilaca...

Činjenica je i da upisna politika već godinama nije usklađena sa potrebama tržišta rada, i da u tom segmentu postoji veliki prostor za kvalitetniji posao. Ipak, ako se jednog dana i desi da dobijemo kvalitetnu upisnu politiku, pitanje je ko će od mladih odlučiti da se školuje za neko od proizvodnih zanimanja, koja su na samom dnu po visini plata. I ko će od njih odlučiti da bude među najtraženijim, ali najneplaćenijim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana