Najskuplja riječ

Vedrana Kulaga Simić

Političke tenzije u BiH se ponovo rasplamsavaju, kao da nemamo pametnija posla. Kao da nemamo mali milion drugih briga i problema koje su do sada ovdašnje, takozvane, elite već trebalo da riješe u dobrom dijelu. Ali ne.

 

Narod se ponovo zasipa mržnjom. Narodu se ponovo serviraju strah i zebnja. Narodu se iznova stavlja meta na čelo. A zašto? Zbog toga što bi neki da se, aman, ponovi hiljadu i hiljadu mučnih scena s početka devedesetih godina prošlog vijeka, a još ni sve rane još nisu zarasle. Neke neće ni moći.

Rusko-ukrajinski sukob je nekima i pod ovim dijelom neba dao vjetar u leđa da ponovo krenu ka svom cilju, a to je, po svemu sudeći, unitarna BiH u kojoj bi svu moć u svojim rukama trebalo da drže bošnjački politički lideri, isti oni koji do sada nisu obilježili nijednu godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je stavio tačku na rat. Otkada je nastao mir.

U godinama koje su iza nas i koje takođe nisu bile nimalo lagane, dodatnu snagu za pumpanje mišića dobijali su redovno i još dobijaju od pojedinih diplomata koji djeluju samo pod maskama mira i ljudskih prava, a zapravo dok se ispod kriju lica spremna da pogaze sve u šta se, s druge strane, kunu.

I oni su ti koji zapravo nose dobar dio krivice za stanje u kakvom je BiH, jer su ostali privrženi jednoj strani, a Republika Srpska je i njima, kao i mnogim drugima, trn u oku. Republika Srpska je dio Dejtonskog sporazuma, koliko i BiH, i ako se ruši jedno, kao domine, pada i ono drugo.

Republika Srpska je, na tim počecima, imala daleko više nadležnosti u rukama. Imala je ono za šta su se borci izborili, jer je narod tako htio, a na šta je kasnije i stavljen pečat u Dejtonu, ali najvažnije su dvije stvari - mir i sloboda. Prilika za okretanje novog lista i da, ipak, ponovo sa dojučerašnjim neprijateljima gradimo nove, bolje odnose iz početka. Za one koji su sačuvali živu glavu, novorođene u ratnom vihoru i nakon njega.

Ali ne, Srpska je godinama šamarana sa svih strana. Gotovo od Dejtona sve do danas, što dijelom stranaca, što domaćih političara. I onih koji očima ne mogu da je gledaju, ali i onih koji su njeni zvaničnici, kojima je narod na izborima ukazao povjerenje te isto tako onih koji su se zahvaljujući tim dobrim odnosima sa izabranima dočepali fotelja. A po strani ostavljeni mahom da se snalaze kako znaju i umiju, ostali su borci. Pravi borci koji su svjesno stavili glavu na panj i pušku na rame mahom sa svojih dvadeset, trideset i kusur godina da bi zaštitili majke, sestre, braću, djedove i sve druge koji su svjesno, nekim drugim silama, gurnuti u pakao na zemlji.

Samo ti, koji su bili na linijama i rovovima, u sanitetima, znaju kroz šta su sve prošli, šta su vidjeti, sa kakvim ožiljcima i danas žive. Kakve se slike vraćaju, ma koliko ih potiskivali. I zato sloboda i mir moraju da i danas  nadjačaju sve duhove prošlosti, koje, uglavnom, u pripravnosti drže u, takozvanom, političkom Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana