Najkraći put do posla

Dragana Orlović

Lista najtraženijih zanimanja u BiH prvi put bilježi značajnije izmjene.

Uz trgovce, programere, operatere, ugostiteljske radnike, komercijaliste i građevinske inženjere, prvi put rame uz rame stali su, kako pokazuju analize portala "Posao.ba", i medicinski radnici i agenti prodaje osiguranja.

Među najtraženijim vještinama za dobijanje posla i dalje su poznavanje rada na računaru i engleskog jezika, ali je u odnosu na protekle godine, u 2015. sve više traženo i poznavanje drugih stranih jezika.

Tako je njemački drugi najpoželjniji jezik, dok je na trećem mjestu turski, što predstavlja i svojevrsnu indikaciju u kojim smjerovima se okreće tržište rada u BiH, pokazujući da sve više idemo ka tržištima njemačkog i turskog govornog područja.

Ništa čudno, ukoliko se uzme u obzir da je veliki broj firmi i preduzeća upravo iz tih zemalja angažovao naše radnike, i to posebno kada su u pitanju medicinske struke.

Među najtraženijim zanimanjima još uvijek su i poslovi u oblasti informacionih tehnologija, ali tu je i vječiti problem, jer mnoge kompanije ne mogu pronaći dovoljan broj kvalifikovanih kadrova.

I dok pomenute i slične analize vjerodostojno oslikavaju stanje na tržištu rada u BiH, mnogi mladi koji se trenutno spremaju odabrati životni poziv, kao i ranijih godina, vjerovatno na njih neće obratiti mnogo pažnje.

Srednju školu ili fakultet uglavnom biraće prema svojim ili listama želja roditelja, i rijetki su oni koji će uzeti u obzir stvarne potrebe tržišta rada.

U tome im ne pomažu ni fakulteti, a ni srednje škole. Njihova upisna politika je iz godine u godinu gotovo na isti način kreirana, iako neprestano govore da će uzeti u obzir sve parametre kako bi je prilagodili potrebama tržišta. I tako u krug.

Nesumnjivo da je kreiranje upisne politike pitanje strategije državne politike razvoja i univerzitetskih politika u jednakoj mjeri. To znači da univerziteti i Vlada imaju odgovornost prema stanju na tržištu rada. Neophodna su kontinuirana istraživanja potreba tržišta za određenim obrazovnim i kadrovskim profilima, ali i saradnja visokoobrazovnih ustanova kako te analize ne bi ostale mrtvo slovo na papiru. Inače školujemo kadar za biro i za inostranstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana