Nagrada za predstavu

Marijana Miljić Bjelovuk

Ni stida, ni svijesti, ni savjesti, a granice bahaćenja i bezobrazluka odavno su probijene. Tako bi se ukratko moglo opisati ponašanje domaćih nam zvaničnika, koji podrazumijeva se, ne štede na sebi, dok sa druge strane građanima daju mrvice, a nekima čak ni to.

Njihovo ponašanje teško je objasniti. Ne postoji stručnjak, ni ekspert koji bi mogao da da precizna tumačenja njihovih poteza. Još se nije rodio takav stručnjak. Možda bi uskoro trebalo da školujemo baš takav kadar koji bi tumačio djelovanje i ponašanje političara. Jasno je da bi takvi stručnjaci imali pune ruke posla i teško da bi na kraju mogli da daju jasnu dijagnozu.

Jer taman kada pomislimo nema dalje, ne mogu više povući potez kojima će iznenaditi građane i gurnuti ih u ambis, eto ih sa prijedlogom koji pomjera tlo pod nogama. Ljulja tlo, ali i njihove novčanike. Vjerovatno će za njih uskoro da se kroje posebni novčanici, jer po svemu sudeći ona plata koju mjesečno dobijaju, a koju su uvećali posljednjih potezima, ni manje ni više nego za 500 maraka, ne može sigurno da stane u onaj obični. I ti krojači moraće da rade danonoćno, jer po svemu sudeći, trebaće nove ideje i modeli za sve veće novčanike domaćoj nam političkoj eliti.

Ta elita, kako se vjerovatno samo oni međusobno oslovljavaju, nema nimalo svijesti i savjesti što najveći broj mladih ljudi radi mjesečno i za manje od tih 500 maraka, dok je i sramno spominjati koliko iznosi najniža plata u oba nam entiteta. Ne, njih nije sramota. Ništa. Jer očigledno se vode time “daj meni sve, a drugima šta ostane”. I to što ostane, gledaće da podijele između sebe, jer šta će onim običnim ljudima.

Pa, kako vas nije sramota? Šta ste uradili da bi sebi uvećali plate za 500 maraka. Ništa. Ali baš ništa. Osim što ste građanima nudili šuplje priče. I za taj šupljak sebe ste nagradili, ni sa manje ni više nego sa 500 plus na platu. Nije to plus jedan mjesec, već za čitavu godinu. Sa novom godinom slijede naravno i nova uvećanja, jer se slovo zakona poštuje samo kada su u pitanju plate domaćih nam zvaničnika.

Pa, da su bar nešto u ovoj krizi uradili za građane pa da imaju imaju trun opravdanja za enormno uvećanje nula na svojim računima. Niti jedna mjera, niti jedan prijedlog nije donesen ni usvojen na nivou BiH. To se, podrazumijeva se, ne radi ni u normalnim uslovima, ali u ovoj krizi građani su nešto očekivali. Nadali su se iznenađenju i nekoj pomoći. Da, da, iznenadili su ih, ali time što su enormno uvećali samo svoja primanja nudeći usput šuplje priče i smijući se iza zatvorenih vrata. Jer svađe i prepucavanja su samo predstava za javnost, koja se nagrađuje sa 500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana