Naftna nalazišta

Marina Čigoja
Naftna nalazišta

Iako ne postoji precizna informacija o tome da li se i koliko naftnih polja nalazi u Republici Srpskoj, istraživanja koja su nekada davno rađena govore u prilog činjenici da ta nalazišta zaista postoje.

Naftna nalazišta u RS i BiH sve češće su tema ozbiljnih razgovora stručnjaka u ovoj oblasti, ali i onih koji su zainteresovani da ta nalazišta otkriju i iskoriste.

Da je tako, potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji Naftne industrije Srbije i Optima grupe na istraživanju nalazišta nafte na prostoru Republike Srpske čija je vrijednost 150 miliona dolara. Direktori ovih kompanija najavili su u Banjoj Luci da će nadležnim organima u RS podnijeti zahtjev za koncesiju za istraživačke radove.

Samim početkom radova predviđena su ulaganja od 20 miliona dolara, što je i te kako značajna investicija. Ako se u međuvremenu potvrde ranija saznanja da ovdje postoje određene količine sirove nafte, koliki će to ekonomski značaj imati za ovu zemlju suvišno je komentarisati.

Prva istraživanja, prema najavama, trebalo bi da budu završena do kraja 2011. godine, kada će biti poznato da li i sa koliko nafte raspolaže Republika Srpska.

Ono što treba naglasiti je da je dobra međusobna saradnja Srpske i Rusije potpisivanjem ovog memoranduma podignuta na još viši nivo, što je, sasvim sigurno, u interesu i Rusije i RS, ali i cijele BiH.

Da su Rusi zaista zainteresovani za ulaganja u naftnu industriju RS pokazuje i to što je u Rafineriji nafte Brod otvorena najmodernija laboratorija na Balkanu, u koju je uloženo 15,6 miliona maraka. Otvaranjem laboratorije, Rafinerija će unaprijediti kontrolu kvaliteta proizvoda u toku proizvodnog procesa, kao i kontrolu kvaliteta gotovih proizvoda.

Sve ovo dokazuje da su ruski partneri ozbiljno shvatili svoj posao u RS i BiH, da tu vide potencijal i da ispunjavaju preuzete obaveze i rade na unapređenju kvaliteta svojih proizvoda, zbog čega bi i organi BiH trebalo da imaju malo više razumijevanja nego što je to trenutno slučaj i donesu odluku o kvalitetu naftnih derivata kojom bi Rafineriji još neko vrijeme dozvolili prometovanje naftnim derivatima sadašnjeg kvaliteta i dostizanje potrebnih eko-standarda.

Koliko će razumijevanja vlasti BiH imati za to, ostaje da se vidi u sljedećih mjesec i po, do kada bi trebalo da bude donesena nova odluka o kvalitetu goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana