Nadrealisti

Veljko Zeljković

Prevod Dejtonskog mirovnog sporazuma na srpski jezik se razlikuje u odnosu na bošnjački i hrvatski. Nažalost, ne radi se o skeču iz nekada popularnih “Nadrealista”.

Konstatovao je to sarajevski profesor Kasim Trnka, pokušavajući još jednom da ospori konstitutivnost Srba u BiH, ali i same Republike Srpske.

Nažalost, predstavnici bošnjačke elite se ni nakon 25 godina ne mogu pomiriti sa, kako je često vole nazivati, “republikom im mrskom”. Godinama na sve moguće načine pokušavaju satanizovati Srbe. I posljednji artiljerijski napad na premijera Radovana Viškovića ima to za cilj.

Žele se stvoriti uslovi na “fudbalskom terenu” da sudije pokažu crveni karton Republici Srpskoj te otvore pitanje nekog novog uređenja BiH - centralizovane države, bez entiteta, u kojem bi vazalski vladao samo jedan narod.

Onima kojima se ne sviđa ta ideja, prema riječima sarajevskih političara, mogu put Srbije. A što se tiče imovine, djedovinu mogu ponijeti onoliko koliko im može stati na opancima.

Dosadašnja politika američkog predsjednika Donalda Trampa nije išla na ruku Bošnjacima. Njegova administracija vodila je mnogo razumniju spoljnu politiku nego ona čiji su protagonisti bili “sudije” Bil Klinton i Barak Obama.

Zbog svega toga Bakir Izetbegović i njegovi vazali sa nestrpljenjem očekuju ishod predstojećih predsjedničkih izbora u SAD, nadajući se da bi Trampov protivnik Bajden mogao pobijediti te sve to promijeniti. I sve dok ovakve ideje i dalje žive u glavama pojedinaca, ni mira, a ni suživota u BiH neće biti. Vozovi polako prolaze, a BiH i dalje ostaje zarobljena u devedesetim. Postaje sve veća crna rupa. Mladi odlaze, a zemlja postaje parking za migrante.

Predstavnici Srba, ali i Hrvata, se protive takvim pokušajima Bošnjaka i njihovoj dominaciji. I sam premijer Hrvatske se nedavno usprotivio ideji “raspakivanja” Dejtona. Svjestan je da bi to dodatno ugrozilo položaj Hrvata, čije interese trenutno “brani” građanin Komšić. Ni Trampova administracija nije za takve nove geopolitičke avanture. Nisu ni u Briselu.

Izetbegović mlađi za sve to ne mari. Ko o čemu, baba o uštipcima. Nastavlja po starom, vodeći jednu nazadnu i opasnu politiku. O 100.000 novih radnih mjesta, koje je obećao prije par godina, više ne priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana