Nadrealisti

Ma­ri­na Čigoja

Scena iz kultne serije "Top lista nadrealista" u kojoj Denis Ispušlić priča o neobičnom rekordu - nije primio platu 14 godina, a Nele mu poželi da tako bude i u idućih 14, kako njegov rekord ne bi bio ugrožen, u Srpskoj je skoro pa postala stvarnost.

Radnici "Agroprometa" imaju zarađene, a neisplaćene čak 44 plate, ali i pored toga odlaze na posao. Priznaju i sami, posla nekog prevelikog i nema, ali idu jer, eto, tako imaju šansu makar da odu u penziju kada za to ispune uslove. I nisu se u Denisovom liku pronašli samo radnici "Agroprometa".

Ista muka muči i radnike "Trudbenika", "Kosmosa", "Unisa". Nekima plate kasne više od godinu, a nekima čak više i od tri godine.

Radnici "Agroprometa", već u poodmaklim godinama, pomirili su se s tim da plata nema i zadovoljili se time da im se omogući odlazak u penziju. Kažu, u godinama su kad u nove početke ne mogu da idu.

A, šta je sa nekadašnjim gigantom "Kosmosom" koji nikako da stane na noge? Ko je odgovoran za to što su radnici u ovom preduzeću pet mjeseci bili u štrajku tražeći samo isplatu dvije plate? Ko je odgovoran za to što preduzeće i nakon okončanja štrajka ne uspijeva da stane na noge i jedva su isplatili jednu platu, tek kako bi izbjegli novi štrajk. Šta je sa "Unisom" i "Trudbenikom"? U "Unisu" proizvodnje nema, a sve su prilike da je neće ni biti. Obaveze preduzeća su ogromne i najizglednija varijanta je stečaj. Radnici su u nekoliko navrata štrajkovali bez nekog uspjeha, a i sada su u štrajku. Traže samo ono što su zaradili, ali ni do toga ne mogu doći. Ništa bolje nije ni u "Trudbeniku". Doduše, tamo se radilo, ali radnicima plate nisu isplaćivane. I oni su trenutno u štrajku. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, teško da će bilo ko od njih štrajkovima uspjeti da postigne bilo šta.

S obzirom na to da štrajkovi nisu pomogli, pitanje je šta je radnicima preostalo. Da li su zakonska rješenja dobra? Da li su institucije trebale da reaguju kako bi se spriječilo gomilanje dugova za plate i doprinose? Radnicima očigledno treba pomoć države. Zakone koji regulišu oblast rada možda i imamo, samo je pitanje šta će nam ako se ne poštuju i ako se to nepoštivanje ne kažnjava.

Jer ako se ovako nastavi, nema sumnje u to da će se broj Ispušlića u Srpskoj povećavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana