Nadmudrivanje

Vedrana Kulaga Simić

Izborni zakon BiH kozmetički je mijenjan dvadesetak puta, a gotovo isto toliko godina traju nadmudrivanja političara o tome kako doći do nove izmjene, koja bi trebalo da zadovolji konstitutivne narode i da izbriše diskriminaciju onih iz reda ostalih u izbornom zakonodavstvu.

Ovo pitanje posebno dolazi do izražaja u godinama u kojima nema izbora u BiH, kao što je i ova, i svaki put iznova stari znanci sjedaju za isti sto i stavljaju na njega manje-više iste prijedloge, samo drugačije upakovane, za koje sami unaprijed znaju da neće dobiti podršku. I to traje godinama i to svi znaju. I oni koji ih pišu i oni kojima ti prijedlozi stižu na adrese.

Izmjena domaćeg izbornog zakonodavstva je neizbježna obaveza. I jasno je da će doći dan kada više izgovori ni probni baloni, koji se ispuštaju svako malo, neće “piti vode”. I zato je bolje da domaći lideri i oni koji su stali rame uz rame sa njima prestanu da prijedlozima, koji su unaprijed osuđeni na propast, troše dragocjeno vrijeme svih, a ponajviše birača i građana, koji i dalje vjeruju da se ovdje može nešto promijeniti nabolje.

Zbog čega potreba da se svako malo izlazi u javnost sa prijedlozima kojima je jedini cilj potpirivanje onih drugih i izazivanje negativnih reakcija koje same partnere, spojene igrom sudbine, udaljavaju od istog stola? Ili je to cilj - da se stalno održavaju tenzije na najvišem mogućem nivou i da se tako čuvaju pozicije, dok se, onda, svjesno, s druge strane, varaju birači i svi ostali.

Domaće izborno zakonodavstvo i nije tako loše, kada se stvari posmatraju sa tehničkog aspekta. Može se i treba razgovarati o uvođenju skenera ili nekih drugih novih tehnologija u izborni proces, ali je, kao i u politici, potrebno više pažnje u ovom momentu posvetiti odgovornosti u redovima izborne administracije i sankcionisati sve pokušaje prevara. Moguće je i treba otvoreno razgovarati i o drugim promjenama, od skraćivanja rokova do načina glasanja u inostranstvu i tako dalje, ali je sva suština u tome da se lideri dogovore kako promijeniti i sprovesti u djelo krupna pitanja koja duže od deceniju i po čekaju odgovore, a da pri tome niko od njih ne traži više od onoga na šta ima pravo, te ne tjera vodu na svoju vodenicu. 

Prava konstitutivnih naroda u ovoj i ovakvoj zemlji se moraju poštovati. Sa ili bez novih izbornih pravila. Svaki narod mora imati legitimne predstavnike, a njihova dužnost je da, putem dijaloga i kompromisa, a bez iskopavanja ratnih sjekira, otvoreno pričaju o problemima, zajednički rade na poboljšanju imidža i uslova života pod ovim dijelom neba.  

Krajnje je vrijeme da prestanu igre te vrste, i to ne samo na polju Izbornog zakona, nego i na svim ostalim, jer se mnogi predugo igraju dok situacija u stvarnom životu u ovakvoj BiH traži da ozbiljnost i odgovornost budu na najvišem mogućem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana