Nadležnosti

Svjetlana Šurlan

Mnogobrojne nadležnosti entiteta prenesene su od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas na nivo BiH.

Gomilale su se tako godinama različite institucije, agencije, instituti, direkcije, kancelarije... na nivou BiH, a sve pod izgovorom da je to potrebno zbog integracija u Evropsku uniju i NATO.

Tako danas ima čak 75 različitih institucija BiH nadležnih za različite, a u dosta slučajeva i iste oblasti.

S druge strane, malo šta je poboljšano u tim oblastima u odnosu na stanje kada su one bile u nadležnosti entiteta.

Najnoviji pokušaj prenosa nadležnosti je da borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude stavljena u nadležnost BiH, iako se time bave policije entiteta.

Izgovor za to su opet evropske vrijednosti koje BiH treba da primijeni iako je do sada evidentno da principi koji se primjenjuju u ostalim zemljama ne vrijede za BiH.

Sve je krenulo od Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma - Manivala, koji je priprijetio BiH da će je proglasiti "neusklađenom", a što je može staviti na crnu listu zemalja koje se ne bore protiv pranja novca i terorizma.

Zbog toga je Savjetu ministara BiH sinulo da ne bi trebalo da dopusti da se BiH nađe na pomenutoj listi, pa je naložio da bude napisan zakon o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH.

Savjetu nije palo na pamet da izvijesti Manival da je to pitanje u nadležnosti entiteta i da će, ako je nedovoljno zakonski regulisano, koordinisati da to bude promijenjeno.

Nije im palo ni na pamet da se upitaju ko to predstavlja BiH u Manivalu i da li ta lica, koja nije imenovala nijedna nadležna institucija, znaju kako BiH funkcioniše.

Imaju li pravo članovi tog tijela iz BiH da se zalažu za bilo kakvo uređenje BiH i ko ih je ovlastio za to?

Time se Savjet ministara nije bavio, u cilju mu je bilo da se stavljanje na crnu listu odgodi. To je i urađeno, i to za period od dva mjeseca, a tada će Manival vjerovatno izvijestiti da je procedura donošenja zakona u toku, te će se ocjenjivanje još odgoditi, i tako do izbora.

Kasnije šta bude... A to što je BiH već odavno na crnim listama po siromaštvu, zaduženosti, nezaposlenosti, korupciji, veličini i efektivnosti administracije, to izgleda i nije bitno. Bar ne ministrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana