Nada za povratak

Krstina Ćirković

Postoji milion mjesta na ovoj planeti gdje bi čovjek mogao da živi, ali samo je jedan zavičaj koji nas vuče koliko god da smo daleko od njega. To potvrđuju i malobrojni povratnici u srebreničko selo Ratkoviće, koji su spremni da se zarad malo zavičajnog neba odreknu lagodnog života u gradu i iznova počnu život na ratom opustošenim ognjištima.

 

Čekali su mještani dvije decenije da se promijeni vlast u Srebrenici i da na čelo ove opštine dođe neko ko im neće prebrojavati krvna zrnca i ko će razumjeti da svi podjednako, Srbi i Bošnjaci, imaju pravo da se vrate i da imaju pravo na pomoć lokalne zajednice, koja im je do sada uskraćivana.

U Ratkovićima je do rata bilo oko 60 srpskih domaćinstava. Danas ih ima samo tri. Godinama su obijali pragove opštine tražeći ono što im je pripadalo, ali ništa nisu dobili, jer je izborom načelnika iz reda Bošnjaka nastavljeno etničko čišćenje prostora na kojima su vijekovima živjeli Srbi. Milionske donacije upućivane su samo u bošnjačka sela. Kumovali su ovakvoj sramotnoj raspodjeli i međunarodne organizacije.

Sadašnji načelnik Mladen Grujičić odlučan je da ispravi greške koje su njegovi prethodnici činili u mnogim oblastima života u Srebrenici. Svojim nedavnim odlaskom u Ratkoviće vratio je povjerenje mještanima u lokalnu vlast. Obećao je da će im pomoći i već se angažovao da obezbijedi poljoprivrednu mašinu da bi mogli živjeti od svog rada. I put do sela će, kaže, biti izgrađen da bi se u Ratkoviće mogli vratiti svi koji to žele. Srbi iz ovog sela ne traže mnogo. Razumijevanje čelnika opštine i pomoć koju su spremni da im pruže. To je dovoljno da se otvore vrata povratku, koja su zablindirali Šefket Hafizović, Abdurahman Malkić i Ćamil Duraković. Malkić, možda najviše, jer je apsolutistički vladao Srebrenicom i upravljao donacijama u dva mandata zaboravljajući pri tome komšije iz Ratkovića, s kojima je živio "u slozi". Izgradio je put do svog rodnog sela Poznanovići, a komšijama Srbima ostavio u amanet izlokani put kojim se nisu mogli vratiti na svoja imanja.

Da je pravda spora, ali dostižna potvrđuje trenutna situacija u Srebrenici. Ovdje od kraja 2016. godine nema mjesta za diskriminaciju, jer se stanovnici ove opštine podjednako tretiraju. Svima je potreban put, struja, obnovljene kuće, radna mjesta... Ta pravičnost daje nadu da će se ubrzati povratak u ratom opustošena srpska sela oko Srebrenice i da će se vratiti Srbi koji su silom raseljeni po svijetu i koji su deceniju i po sanjali zavičaj i topli dom u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana