Nada umire posljednja

Marijana Miljić Bjelovuk

Najveći broj radnika u Srpskoj, osim onih koji su na budžetskim jaslama, živi u strahu za svoje radno mjesto zbog krize koja je nastala pojavom i širenjem virusa korona.

Preciznih podataka o tome koliko je radnika ostalo bez posla u Srpskoj nema. Nadležne institucije saopštavaju različite podatke. Jedni govore o brojki od 400 radnika, drugi o 800, dok treći opet spominju cifru veću od 1.000 podijeljenih otkaza u roku od mjesec dana.

Očigledno je da svako govori ono što mu odgovara i pravo stanje krije blažim ciframa.

Jasno je da su pojedini poslodavci već prvih dana pohitali da otkažu ugovore radnicima koji su bili na određeno, ali i neodređeno.

Kako vrijeme prolazi i ulazimo u drugi mjesec borbe protiv virusa korona, takvih je, nažalost, sve više. I biće ih sve više i više, a nadležni će opet da spominju neke blaže cifre. Ako “skočimo” i do cifre od nekoliko hiljada radnika koji su dobili otkaz, na kraju će to biti zvanično blaže, znatno blaže brojke.

Pravo stanje znaće samo oni koji su završili na birou i njihove porodice koje su ostale bez mjesečnih prihoda za preživljavanje, jer i do sada znamo kakve su plate preovladavale u Srpskoj. Malo ko od radnika mogao se pohvaliti prosječnom platom, koja je prema posljednjim podacima bila stigla do 950 maraka. Taj prosjek dostigao je iznos od 950 maraka prije svega zbog radnika koji platu primaju iz budžeta, a čija mjesečna primanja u najvećem broju slučajeva premašuju iznos od 1.000 maraka.

Ovo vrijeme, nažalost, pojedinci koriste da otkaze dijele i šakom i kapom, smanjuju plate i uništavaju i ono malo radničkog dostojanstva što je ostalo na domaćem tržištu rada.

Takvih poslodavaca nikada, izgleda, neće nestati u ovoj zemlji i zbog toga ćemo i dalje zauzimati posljednje ili pretposljednje mjesto na svim evropskim i svjetskim ljestvicama.

Jasno je i da će se u BiH sliti milioni i milioni maraka od strane međunarodnih institucija i drugih donatora, ali i putem drugih kanala. Taj novac nikako ne bi trebalo da završi kod onih koji se bahate i uništavaju i ono malo radnika što je ostalo na domaćem tržištu.

Vlada je obećala da im neće pomoći, pa se nadamo da će tako i biti. Nada posljednja umire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana