Nacionalni interes

Miroslav Filipović
Nacionalni interes

Potezanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda pred Ustavnim sudom Srpske u vezi sa nazivima opština Brod i Kostajnica, koje je odbačeno kao neosnovano, ponovo je oživjelo ideju o redefinisanju uloge Vijeća naroda RS da bi se onemogućile zloupotrebe mehanizma za zaštitu nacionalnog interesa.

Naravno, to nije nimalo jednostavan posao, jer su za to potrebne izmjene republičkog Ustava, uz saglasnost Vijeća naroda RS, ali radi efikasnijeg funkcionisanja zakonodavne vlasti Srpske neophodno je pronaći način da se spriječe političke zloupotrebe i neargumentovano osporavanje odluka i zakona Narodne skupštine RS.

U NSRS bilo je dosta situacija kada su određeni zakoni dobijali podršku bošnjačkih poslanika, da bi, poslije uobičajeno oštrih reakcija iz Sarajeva i konsultacija sa partijskim liderima, te iste zakone u Vijeću naroda RS osporili bošnjački delegati. Ranijih godina pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS pokretano je čak i do 70 puta. Ne bi tako začudilo ni da su bošnjački delegati stavili veto i na Zakon o ljekovitom bilju RS.

Politički uticaj Sarajeva na bošnjačke predstavnike u Banjoj Luci je očigledan i ogroman. Po nalozima sarajevskog političkog i vjerskog vrha, oni automatski stavljaju veto na odluke i zakone NSRS, čime svjesno usporavaju političke, ekonomske i društvene procese u Srpskoj.

Bošnjačkim delegatima je tako, osim ustavnih amandmana, Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, Strategije razvoja lokalne samouprave u RS i niza drugih odluka, rezolucija i deklaracija, zasmetala i odredba prema kojoj se ispred naziva opština Brod i Kostajnica briše prefiks "bosanski".

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS zaključilo je da brisanjem pridjeva "bosanski" nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ali, bez obzira na to, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić kazao je da će za njega Brod i Kostajnica uvijek biti "bosanski". Po Ramićevoj logici (želji), onda bi ispred naziva svih gradova trebalo da stoji pridjev "bosanski". To je subjektivna politika koja ne uvažava realnost. Na sreću, tu subjektivnost prepoznao je i Ustavni sud RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana