Nacionalna (ne)zastupljenost

Vedrana Kulaga Simić

Kada Srbi na nivou BiH, u njenim zajedničkim institucijama, zahtijevaju i bore se za nešto što im po Ustavu i pripada, često se iz bošnjačkih tabora može čuti: “Eno, Srbi opet sa svojim zahtjevima”, “opet nešto izmišljaju”, “eno ih opet traže nešto samo da sruše državu BiH”.

Da se srpski predstavnici ne bune i “dižu” glas bez razloga, pokazala je analiza koju je zatražio Savjet ministara BiH u vezi sa nacionalnom zastupljenošću rukovodećih kadrova u institucijama BiH.

U ovom trenutku podaci govore više od hiljadu riječi, jer je dokazano da se Bošnjaci nalaze na većini rukovodećih mjesta u institucijama u BiH, a nekima potpuno gospodare.

U Ministarstvu bezbjednosti od deset rukovodećih mjesta, pet pripada Bošnjacima, dok se u odbrani četiri nalaze u njihovom vlasništvu. Ništa bolja slika se ne dobije ni kad se sagledaju kadrovi u bezbjednosnim agencijama.

Najzanimljivija informacija od svih je da je ovu analizu zatražio baš jedan od tih “rukovodećih” kadrova Sadik Ahmetović, koji evo već drugi mandat pod svojom čizmom drži Ministarstvo bezbjednosti.

Zasmetalo je Ahmetoviću imenovanje Gorana Zupca na mjesto direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Malo je reći da mu se njegov zahtjev obio o glavu, jer je pokazano i dokazano ono što je znao i Ahmetović, a i mnogi drugi - Bošnjaka je najviše zaposleno na rukovodećim mjestima.

Analiza koju je zatražio Savjet ministara BiH dobra je polazna tačka i podloga za sve one koji godinama unazad upozoravaju, za dobrobit svih, da na nivou BiH postoje brojne nepotrebne institucije, jer sada mogu i da prstom upiru u nacionalnu zastupljenost rukovodećih kadrova u njima.

Realno gledajući, Srbi, kao i Hrvati imaju pravo da budu nezadovoljni.  

Bošnjaci drže previše konaca u svojim rukama i to mora da se mijenja, a nacionalni balans mora da bude uspostavljen i to što prije, jer kako drugačije uspostaviti bilo kakav red u ovoj zemlji.

Pored toga, ne bi bilo loše napraviti i svojevrsnu analizu institucija koje “drže” Bošnjaci, čisto radi ilustracije, i uporediti ih sa onima kojima rukovode pripadnici drugih naroda. Naravno, nikoga ne treba amnestirati od rezultata lošeg rada, ali korelacija napravljena u ovom smislu bila bi više nego ilustrativna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana