Načelnici

Goran Maunaga

Miloš Šmitran, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u gradskoj upravi Banjaluke, za vrijeme tri mandata na toj funkciji bogatiji je za tri stana. To je, dakle, stan po mandatu i, ako njega pitate, to nije mnogo, pogotovo zato što je, kako on tvrdi, sve stečeno zakonito i pošteno.

Radi se o tri stana u centru grada, a od toga, dva su na najelitnijim i najskupljim lokacijama, uz Gospodsku ulicu i kod hotela "Bosna". Od njih je Šmitran napravio tri poslovna prostora koja danas uspješno rentira. Čak i ako kao tačnu uzmemo njegovu tvrdnju da je sve to kupio od plate, ko će povjerovati da je tačno da je te stanove kupio po cijeni od 1.000 KM po kvadratnom metru. I to još 2005. i 2007. godine, kada je cijena na toj lokaciji iznosila i po nekoliko hiljada maraka.

A i da ih je dobio po toj cifri, svako ko zna gdje se nalaze ti stanovi i kako se kreću njihove cijene, znaće da tu nisu čista posla, da ima nešto "neobično" u pozadini. Jer, u protivnom, postavlja se pitanje zašto niko od nas običnih smrtnika ne može da dođe do stana na toj lokaciji i po takvoj cijeni.

Ta tri stana, pored druga dva koja je, kako kaže, naslijedio od majke i od tetke, samo su ono za šta se, evo, sada i javno zna. Sličnih činovnika na državnim jaslama toliko se namnožilo da bi, ako bismo pisali o svakom od njih, te priče toliko ličile jadna na drugu da bi vrlo brzo zasitile i javnost, uvijek gladnu istine. Nepotizam, korupcija, brzo bogaćenje, nekretnine, duple funkcije, primanja veća od predsjednikovih, česta putovanja i boravak na destinacijama koje većina stanovnika Srpske nikad ni vidjeti neće.

Bahatost i ubrzano bogaćenje porodice Stojnić, koja počiva na "zaslugama" načelnika Odjeljenja za finansije u banjalučkoj gradskoj upravi Radmile Stojnić, već smo opisali i dokazali. Tužilaštvo istražuje i zloupotrebe načelnika Odjeljenja za finansije u opštini Bijeljina Milorada Sofrenića. On službenim automobilom opštine Bijeljina mjesecima obilazi fudbalske utakmice, a potpredsjednik je i Fudbalskog saveza Srpske. To za šta je Sofrenić prijavljen, samo je jedna od njegovih blažih zloupotreba.   

Sve dok Šmitrane, Stojniće, Sofreniće, Banjce ne počnu istraživati nadležna tužilaštva, i podnositi izvještaje, a sudovi krivce osuđivati, oni će krasti od svih nas. Sistem jeste dijelom kriv kad se takvi nađu na odgovornim funkcijama, ali nesavjesno ponašanje je, ipak, njihova lična odgovornost, što će, ako za to ne odgovaraju, urnisati ovo društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana