Nabavi pa baci

Milijana Latinović

Republika Srpska je ušla u treću godinu borbe protiv virusa korona. Sudeći prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji kraj pandemije je veoma blizu. Ili nije. I prošlog ljeta situacija se smirila, pa nas je na jesen korona udarila repom. Još silnije i jače.

Među prvima u regionu Srpska je obezbijedila vakcine protiv virusa korona za svoje građane, šest različitih vrsta. Svako je imao i ima pravo da izabere da li će se vakcinisati i kojom od ponuđenih vakcina, potpuno besplatno. Bilo je onih koji su svjesni značaja imunizacije za svoje zdravlje pohrlili na punktove da prime prvu, drugu, pa i treću dozu, a bilo je i onih koji nisu vjerovali ni u virus, ni u vakcinu.

Imali su pravo da ne vjeruju, ali ne i da svojim ponašanjem ugrožavaju ostale. Neki su se vakcinisali isključivo da bi mogli da putuju u inostranstvo.

Bilo kako bilo, vakcine su obezbijeđene i ponuđene građanima potpuno besplatno. Nakon nešto više od godinu, koliko u Srpskoj traje vakcinacija protiv virusa korona, iskorišteno je oko 730.000 doza prve, druge i treće doze. Međutim, zbog isteka roka propalo je više od 620.500 doza.

U vrijeme kada su bolnice bile pune i stotine oboljelih disalo samo zahvaljujući respiratoru mnogi su tvrdili da virus ne postoji, ako i postoji napravio ga je čovjek u laboratoriji, sve je samo igranka farmaceutskog lobija, političara i tome slično.

Vjerovatno u svakoj toj tezi ima i poneka istina. Kako god da je napravljen virus je uzeo danak i to je istina. Znaju to najbolje oni koji su izgubili najmilije. Njima niko nema pravo da kaže da je korona neki smiješan virus, šarena laža. Oni znaju da nije.

Da li su farmaceuti zaradili? Pa sigurno da jesu. Ako ništa drugo zaradili su na paracetamolu i vitaminima koje smo svi kupovali u neograničenim količinama.

Ono što je sigurno da nismo imali vakcine svi bi na sav glas psovali i vlast i opoziciju kakvi su što nisu obezbijedili vakcine i puštaju jadan narod da se pati, umire i tome slično. Da se vakcinacija plaćala redovi pred punktovima za imunizaciju bili bi kilometarski, ljudi bi se otimali baš kao za brašno i toalet papir na početku pandemije.

Ovako kad je sve besplatno odmah je sumnjivo i odmah je tu bezbroj teorija potkrijepljenih kojekakvim postovima sa društvenih mreža, onih koji o svemu sve znaju. Ne daj Bože da se neko od tastatura komentatora pozvao na izjavu nekog ljekara. Zato smo danas tu gdje smo, sa više od pola miliona bačenih vakcina kojima je istekao rok. Da ih nije bilo oči bi jedni drugima vadili. Narodu niko nikada ugodio nije.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana