Na visini zadatka

Milijana Latinović

Pojava smrtonosnog virusa korona uznemirila je građane širom svijeta, a koliko je situacija ozbiljna potvrđuje činjenica da su čitavi gradovi, pa i zemlje, pretvoreni u karantin.

Ozbiljnost situacije shvatili su i nadležni u Republici Srpskoj. Na iznenađenje mnogih koji su mislili da će naše institucije reagovati tek kada bude prekasno, Srpska je ovu pošast sa Dalekog istoka dočekala spremno, smireno, oprezno i bez panike.

A da je zaista tako svjedoče svi potezi nadležnih koji su povučeni u proteklih nekoliko dana s namjerom da bude zaštićeno stanovništvo.

Bilo je očekivano da će virus kad-tad stići i u Srpsku, jer se uveliko proširio u evropskim zemljama i regionu. U trenutku kada je potvrđen prvi slučaj zaraze, javnost je o njemu obaviještena, a svi koji su bili u kontaktu sa tom osobu testirani su i stavljeni u izolaciju.

Od prvog dana nadležni su javno govorili o važnosti preventive te da svaki stanovnik Srpske treba i mora da se pridržava pravila, jer time štiti sebe i svoje najmilije.

Nisu džaba naše bake govorile da je čistoća pola zdravlja, a to bi trebalo i danas da svima bude na umu. Možda zvuči presmiješno kada najviši zvaničnici zemalja pozivaju stanovništvo da, između ostalog, redovno pere ruke, ali je i te kako ozbiljna poruka u vrijeme kada se smrtonosni virus, za koji još nema vakcine, ubrzano širi planetom.

Nadležni u Republici Srpskoj juče su otišli korak dalje pokazavši odgovornost na najvišem nivou. Odlučeno je da sve osnovne i srednje škole te fakulteti budu zatvoreni do 30. marta i da budu zabranjena sva javna okupljanja s ciljem sprečavanja širenja virusa. Osim toga naloženo je svim zdravstvenim ustanovama da sačine plan rada u vanrednim okolnostima, a biće zatražene i oštrije kontrole na graničnim prelazima. Zvaničnici iz Srpske naglasili su da će biti uspostavljena još jača komunikacija sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem saradnje i iznalaženja rješenja za prevazilaženje ovog problema.

S obzirom na to da je virus korona u RS potvrđen kod dvoje učenika i dvije odrasle osobe, za svaku pohvalu je to što su škole odmah zatvorene, bez čekanja da broj zaraženih bude veći.

Odgovornost u ovom slučaju pokazali su i građani, koji uprkos strahu ne paniče i pridržavaju se mjera prevencije. A u cijeloj priči u vezi sa virusom korona na visini zadatka bili su i novinari, koji su na novinske stupce i u eter puštali isključivo tačne i provjerene informacije, ne šireći paniku. Odgovorno svi zajedno moramo nastaviti dalje. I ne zaboravite, pranje ruku je obavezno!


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana