Na putu za nigdje

Vedrana Kulaga Simić

BiH je u ćorsokaku. Tu smo rečenicu u posljednje vrijeme čuli nebrojeno puta. Nebrojeno puta smo čitali i slušali o sastancima lidera stranaka, zasjedanjima raznih institucija na kojima se raspravljalo i tražilo rješenje za otvorena pitanja u BiH.

BiH će ponovo i danas biti tema u Evropskom parlamentu na sjednici Spoljnopolitičkog komiteta, koji će razmatrati nacrt rezolucije o napretku BiH u 2013. godini.

Šta će sa ove sjednice biti poručeno BiH, ostaje da se vidi, ali je činjenica da se u nacrtu izražava zabrinutost zbog činjenice da politička neslaganja otežavaju zakonodavne aktivnosti i onemogućavaju da se sprovedu sudske odluke.

To, nažalost, nije ništa novo. Jer svakim danom je sve teže pobrajati i razumjeti sastanke (javne i tajne), odlaske u Brisel, Budimpeštu, Prag i silne izjave koje su davali učesnici sastanaka i iste razumjeti, jer često izgleda kao da nisu bili ni blizu jedni drugima, a kamoli sjedili za istim stolom.

Poslije posljednjeg, održanog u Pragu, postalo je jasno da predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda ne mogu da se dogovore o zajedničkom modelu sprovođenja evropske odluke, ni nakon aktivnog učešća najodgovornijih iz evropske porodice...

Postalo je jasno i da su, a na to su ukazali i predstavnici stranaka iz RS, ovi sastanci postali besmisleni i nepotrebni, jer napretka nema.

Probijeni su i mogući i nemogući rokovi da se postigne dogovor, a čini se da to prihvataju i predstavnici evropske zajednice koji, izgleda, polako dižu ruke od BiH.

Jer čemu da se pišu i podnose stalno isti izvještaji u kojima jedino stoji "dogovora nema, lideri moraju da dođu do zajedničkog rješenja". Ista slova i ista slika danima, mjesecima, godinama... I to samo oko jednog pitanja - pitanja "Sejdić-Finci". A šta je sa ostalim problemima koji stoje pred BiH?

Činjenica je da nam nisu potrebni sastanci po inostranstvu koji sve više liče na turistička putovanja, već konkretna rješenja i da idemo dalje. U suprotnom ćemo stići nigdje. A na taj smo put već dobro zagazili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana