Na pravom kolosijeku

Slobodan Puhalo
Na pravom kolosijeku

"Željeznice Republike Srpske" polako ali sigurno stvaraju uslove da što prije uhvate korak sa okruženjem, za kojim zaostaju kada je o infrastrukturi i voznom parku riječ.

U isto vrijeme, nastoje da u što kraćem roku regulišu svoje obaveze prema zaposlenima, kojima duguju na ime razlike u platama i za regres. Na tom putu veliku pomoć i podršku imaju od Vlade Republike Srpske kojoj je stalo do toga da ŽRS čvrsto stanu na svoje noge.

Sljedeće tri godine trebalo bi da budu ključne u tome, jer u razne projekte ovog javnog preduzeća biće investirano nešto manje od pola milijarde maraka. Kao prvo, biće modernizovana pruga od Doboja do Novog Grada i od Doboja do Zvornika, što će omogućiti da vozovi voze brže i bezbjednije.

Jer, prugama će, između ostalih, tutnjati četiri garniture od po devet modernih putničkih vagona "talgo" iz Španije , kao i oko šest stotina teretnih vagona. Za njihovo održavanje i opravke biće remontovane i pripremljene radionice u Doboju, Banjoj Luci i Prijedoru. Te investicije biće realizovane do kraja 2012. godine kada će, prema riječima ministra za saobraćaj i veze Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, ŽRS biti konkurentne svom okruženju i više neće zaostajati u pogledu infrastrukture i opremljenosti vagonima.

U sklopu modernizacije pruge, biće izgrađeni signalno-bezbjednosni uređaji na pruzi od Kostajnice kod Doboja do Jošavke. Ugovor o tome vrijedan 6,7 miliona evra krajem minule godine potpisale su ŽRS i njemačka kompanija "Tales".

Riječ je o nabavci i ugradnji signalno-bezbjednosnih uređaja i obezbjeđenju stanica. Sa prvim znacima proljeća, zajedno sa remontom pruga, krenuće se u ostvarenje ovog projekta koje će trajati dvije godine. U tom periodu biće ugrađena najsavremenija elektronička zaštita tako da više na pruzi neće postojati mehanički ili drugi signali sa zastarjelom tehnologijom. Na taj način biće dobro zaštićene ne samo željezničke stanice, već i pružni prelazi, koji su bili nedovoljno obezbijeđeni i na kojima se nerijetko događaju nesreće.

U isto vrijeme ŽRS radiće na izmirenju dugova prema dobavljačima, ali i zaposlenima. Komitentima, kojima su najviše "kratki", vratiće dugove putem kredita od dvadeset miliona KM i to poslije održavanja Skupštine akcionara. Sva zaostala primanja, koja su nastala promjenom koeficijenta plata prije tri godine, biće isplaćena svim radnicima ŽRS. Na tome se uveliko radi pa su ti zaostaci isplaćeni za četiri od ukupno deset mjeseci. ŽRS su, kažu, na pravom kolosijeku i tamo treba i da ostanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana