Na posao!

Vedrana Kulaga Simić

Još i prije nego što su zatvorena biračka mjesta u BiH tog 2. oktobra, krenule su kritike na izborni proces, pritužbe na krađu glasova, inženjering, a tačku na cijelu priču juče je stavila Centralna izborna komisija BiH.

Rezultati izbora su zvanično utvrđeni, a i ove godine, kao i svih onih iza nas, ali i onih koje tek dolaze, važi pravilo da onaj ko gubi ima pravo da se ljuti.

Realnost, međutim, mora biti prihvaćena.

Posebno turbulentno proteklih dana bilo je u Srebrenici gdje je srpski blok, okupljen oko jednog kandidata, konačno i uspio da izađe kao pobjednik iz izbornog ciklusa. Burno je bilo i u Bijeljini gdje su svakodnevno pljuštale optužbe za krađu glasova, organizovani protesti i tražena pravda.

Iako pojedinci poručuju da za njih borba za vlast još nije okončana, uz opasku da u rukavu imaju ozbiljne argumente kao i dokaze, čini se da je to, ipak, kupovina vremena, odnosno pokušaj da se naniže još nekoliko burnih dana.

Taj inat treba da bude ostavljen po strani, i prihvaćen poraz jer uvijek ima pobjednika i gubitnika. Priče o tome ko je za to kriv, da li ovaj ili onaj odbor, ovaj ili onaj član treba da se premjeste u stranačke i koalicione okvire, a onima koji su dobili mandate od CIK-a i naroda omogući početak rada na novim ili novim/starim rukovodećim pozicijama.

Stanje u mnogim opštinama u Srpskoj je daleko od idealnog i novi čelnici treba da što prije zasuču rukave i uhvate se u koštac sa cijelim spektrom problema - od funkcionisanja same administracije do potreba sugrađana u najudaljenijim kućama na područjima nekog grada ili opštine.

Novoizabrani ili reizabrani treba da opravdaju povjerenje koje im je dato na izborima jer im niko ne garantuje da će na tim pozicijama i provesti četiri godine, koliko im mandat traje.

Izborna tačka je stavljena, barem na rezultate. Sada slijedi teži dio posla. Idući lokalni izbori su, po pravilima, za četiri godine i tada će se vidjeti ko je radio, a ko ne, ali i ko je samo znao da kritikuje, galami, optužuje…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana