Na PIC-u ništa novo

Miroslav Filipović
Na PIC-u ništa novo

Dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC) u BiH u Sarajevu nije donijelo ništa spektakularno novo osim otrcanih fraza o neispunjavanju uslova potrebnih za ubrzanje evropskog puta zemlje i navodne zabrinutosti međunarodne zajednice zbog tog zastoja i nasrtaja na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Uz ocjenu da su domaće institucije o pitanju suštinskih pitanja u zemlji radile po principu toplo-hladno, i da je u stvari jedino OHR istinski raspoložen za ispunjavanje uslova potrebnih za sopstveno gašenje (koje sasvim sigurno neće uslijediti prije oktobarskih izbora, a zbog tehničke procedure vjerovatno i mjesecima poslije toga) završilo je još jedno zasjedanje PIC-a.

Međutim, jedno je sigurno, i ova sjednica PIC-a potvrdila je da će OHR i "bonska ovlašćenja" visokog predstavnika još jedno izvjesno vrijeme odlučivati o svim važnim pitanjima u zemlji.

Naravno, poseban akcenat birokratija OHR-a staviće na predstojeće izbore u zemlji i proces formiranja vlasti. I tako se oni bore za evropske vrijednosti i evropski put zemlje, jer po njima ispada da je nemoguće da zemlja dobije demokratsku vlast bez međunarodne kontrole što nije slučaj ni u jednoj zemlji članici famoznog UO PIC-a.

I poslije ove sjednice PIC-a u zemlji ostaje nemilosrdni i neprikosnoveni vladarski duh međunarodne uprave da gospodari životom i smrću i lebdi iznad ustava i zakona Srpske i BiH.

Paradoksalno je da je PIC čestitao BiH članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kojem je zemlja pristupila iako nije riješila sporna pitanja na kojima se uporno insistira kada je riječ o gašenju OHR-a.

Ova formula vjerovatno može zadovoljiti ego zapadnih diplomata i međunarodnih predstavnika, koji zarađuju basnoslovne sume novca, ali ne može više biti način za pravi, evropski napredak zemlje.

To je ostatak prošlosti koji zemlju drži u stanju međunarodnog protektorata i ropstva.

I tako, tradicionalno, životari BiH od PIC-a do PIC-a. U pauzama između tih sjednica, samo nakratko, kao sunčev zrak usred perioda kiša i poplava, iznenada ispliva mogućnost domaćeg političkog dogovora i kompromisa, ukidanja viza, ispunjavanja uslova za tranziciju OHR-a, napretka na putu ka Evropskoj uniji... Do iduće sjednice PIC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana