Na oprezu

Milijana Latinović

Republika Srpska uskoro će ući u treću godinu borbe sa virusom korona, koji je odnio hiljade života i čini se ne namjerava da stane. Iako smo se svi nadali da je do kraja bitke s virusom ostalo još samo malo i da ćemo kraj pandemije vidjeti mnogo ranije, čini se da idemo iz bitke u bitku i da rat s koronom nema kraja.

Ljeto je smirilo situaciju i donekle vratilo točak života na pravi kolosijek. Brojke su bile sve manje, “kovid” odjeljenja u bolnicama sve praznija i sve je izgledalo kao da se polako budimo iz tog ružnog sna koji je predugo trajao. Putovali smo i družili se uz dozu opreza i odgovornosti.

Međutim, s prvim danima ove godine sve je krenulo nizbrdo.

Srpska je juče zabilježila rekordnih 1.057 novozaraženih, a s obzirom na kilometarske redove pred ARI i “kovid” ambulantama širom Republike evidentno je da je korona u ofanzivi i da smo slavlja platili najskupljom cijenom, zdravljem. Na testiranje, kao i na pregled kod ljekara čeka se danima, jer naprosto ni oni u bijelim mantilima nisu svemogući. Pojedini domovi zdravlja su usljed ogromnog pritiska počeli da se reorganizuju i redovne usluge pružaju samo u prvoj smjeni te većinu svojih kapaciteta usmjeravaju u ARI i “kovid” ambulante.

Nepregledni redovi su u ovo praznično vrijeme zabilježeni i ispred dežurnih apoteka, gdje je zavladala opšta pomama za kućnim testovima na koronu.

Peti talas pandemije donio je novi, omikron soj, koji se, po svemu sudeći, brže širi, ali, na sreću, bar kod vakcinisanih ne pravi teže komplikacije. Ipak, bolnički kreveti se ponovo pune i nikome nije svejedno kada čuje da svaki dan neko iz njegove okoline završi na respiratoru ili nažalost izgubi bitku.

Da ne bismo i sami postali dio korona statistike, moramo misliti na sebe i svoje bližnje. Ako sami sebi ne pomognemo, niko nam drugi pomoći neće. Jer još nije gotovo i, nažalost, ne znamo do kada će trajati.

Zbog svega toga potrebno je da i dalje budemo oprezni, da poštujemo epidemiološke mjere i pokušamo da se sačuvamo od zaraze, da ne završimo u bolničkom krevetu.

Ne treba da zaboravimo da zbog zdravlja koje je prioritet svih prioriteta moramo poštovati mjere i zarad opstanka privrede i očuvanja radnih mjesta, jer od nečega moramo živjeti i kada pandemija prođe.

Svako novo zatvaranje dokrajčilo bi i privredu, koja je jedva uspjela da sanira posljedice pandemije i krene naprijed. Zato nam ne preostaje ništa drugo nego da budemo oprezni i odgovorni i u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana