Na nišanu

Veljko Zeljković
Na nišanu

Grupa republikanskih američkih senatora poslala je nedavno dopis glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karimu Kanu u kom mu se prijeti posljedicama ako ovaj sud izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog dešavanja u pojasu Gaze.

Senatori smatraju da MKS nastoji da kazni - legitimne akcije samoodbrane. Poručili su i da će svaku izdatu potjernicu shvatiti ne samo kao prijetnju suverenitetu Izraela već i SAD.

- Ciljajte Izrael i mi ćemo vas ciljati - upozorili su ovi senatori u svom pismu poručujući da će svaka dalja akcija okončati svu američku podršku MKS-u. Pismo su potpisali lider manjine u Senatu Mič Mekonel iz Kentakija, kao i senatori Tom Koton iz Arkanzasa, Marša Blekburn iz Tenesija, Kati Bojd Brit iz Alabame, Ted Bad iz Sjeverne Karoline, Kevin Kramer iz Sjeverne Dakote, Ted Kruz iz Teksasa, Bil Hagerti iz Tenesija, Pet Rikets iz Nebraske, Marko Rubio i Rik Skot sa Floride, te Tim Skot iz Južne Karoline. SAD, inače, nisu potpisnica Rimskog statuta i ne priznaju jurisdikciju MKS-a nad palestinskim teritorijama. U pismu je takođe naglašen Zakon o zaštiti američkih službenika, koji zabranjuje saveznim, državnim i lokalnim vladama da pomažu MKS-u i ovlašćuje predsjednika SAD da koristi sva potrebna i odgovarajuća sredstva za oslobađanje bilo koje osobe iz SAD ili saveznika pritvorenog od strane MKS-a.

Kako to da za SAD i američke saveznike ne važe međunarodno pravo i pravda, dok su za ostatak svijeta obavezujući?! Američki senatori su na ovaj način samo još jednom pokazali u kakvom mi to svijetu danas živimo, ali i kako pravo i pravdu doživljavaju u Vašingtonu. Uostalom, to smo mogli vidjeti i na primjeru Haškog tribunala, čiji su najveći sponzor bile upravo SAD. Tada su im, za njihove potrebe, trebali navodno pravo i pravda kako bi se ispisala neka nakaradna istorija, te opravdale njihove vojne intervencije na balkanskim prostorima. Ali kada se u svijetu desi nešto što im geopolitički ne odgovara, tada se i velike civilne žrtve zanemaruju. Prijeti se sudijama, i to riječima: “Na našem ste nišanu”.

Odraz je ovo mentalnog sklopa američke spoljne hegemonističke politike, kojoj se sve više zemalja pokušava oduprijeti. Uostalom, to smo mogli vidjeti i na primjeru glasanja u Generalnoj skupštini u UN, u kojoj se nedavno razmatralo usvajanje rezolucije o Srebrenici. Veliki, natpolovični broj zemalja pokazao je otvoreni bunt, glasajući protiv ili iskazujući uzdržanost, uz poruku kako se radi o političkom aktu.

Da možda ipak ima nade, odnosno da sila ipak ne pobjeđuje uvijek, govori i nedavni slučaj - Evropski sud za ljudska prava donio je odluku u kojoj se navodi da su uvedene sankcije dvojici ruskih biznismena - nezakonite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana