Na listi BORS-a

Darko Momić

Aktuelni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić prvi je general na čelu BORS-a i prvi koji na tu funkciju nije došao direktno iz stranačkih redova.

Ruku na srce, nije tajna da je prilikom dolaska u fotelju prvog borca RS 2014. godine imao podršku opozicije, prije svega SDS-a koji je “svoje” delegate lokalnih Boračkih organizacija instruisao da u “bici na Kozari” gdje je bila izborna Skupština BORS podrže Savčića. Ali isto tako nije tajna ni da za proteklih pet godina nije povukao nijedan potez za koji se može reći da je bio po diktatu ili naredbi iz te stranke.

Ako su njegovi zahtjevi upućeni prema vlasti kojima je tražio poboljšanje položaja boračke populacije u određenim trenucima išli u korak sa opozicionim prikupljanjem političkih poena, to nikako ne znači da je to radio zato što je to bilo u interesu SDS-a ili opozicije već zato što je to bilo u interesu demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih i zarobljenih i svih ostalih kategorija iz boračke populacije. Istina je da je znao da vreba trenutke kada je vlast bila nešto ranjivija, ali nije ih koristio da radi protiv vlasti, već da od nje iskamči neku novu privilegiju ili bar obećanje na čijem ispunjavanju je kasnije insistirao, a koje je opet značilo poboljšanje položaja populacije koju predstavlja.

One koji stvari mjere jednakim kantarom zato nije iznenadilo kada je u septembru ove godine ponovo dobio dvotrećinsku podršku i po uzoru na svog prethodnika Panteliju Ćurguza osvojio drugi mandat na čelu BORS-a. To je bila praktična potvrda da je dobro radio svoj posao, a novi dokazi za tu tvrdnju stigli su u proteklih petnaestak dana. Prvo je ministar bezbjednosti BiH i funkcioner SDS-a Dragan Mektić javno poderao člansku kartu BORS-a i optužio generala Savčića da radi u korist vlasti, a nedugo za njim je predsjednik Organizacije starješina VRS general Milovan Milutinović koji ne krije naklonost prema vladajućoj strukturi osuo drvlje i kamenje po prvom čovjeku BORS-a.

“Napadaju me zato što bi željeli da budem sredstvo za ostvarivanje njihovih političkih ciljeva, ali dok sam na njenom čelu neću dozvoliti da Boračku organizaciju uvuku u politiku, niti da ona služi za bilo kakva politička potkusurivanja. Da sam htio da se borim za vlast bio bih u nekoj političkoj partiji, a ne u Boračkoj organizaciji i zato ne želim da budem ničiji ni vjetar u leđa, ni vjetar u prsa kada se radi o politici i formiranju vlasti”, odgovorio im je general Savčić.

Prema svemu što je do sada uradio nema razloga da mu se ne vjeruje, samo što zebnju budi činjenica da je identično govorio i Pantelija Ćurguz, ali samo do pred kraj drugog mandata. Elem, general Savčić je prvi predsjednik BORS-a koji na tu funkciju nije došao direktno iz stranačkih redova, vidjećemo da li će biti i prvi koji sa nje neće otići direktno na izbornu listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana