Na korak od kolapsa

Žarko Marković

Pandemija virusa korona nije samo zdravstveni problem i to, danas kada polako privodimo kraju prvi mjesec ove krize, nije jasno samo onima kojima nikad ništa nije jasno.

 Da će više ljudi stradati od depresije, visokog pritiska i srčanog udara, kada nakon pandemije zapadnu u egzistencijalne probleme, upozoravaju, doduše još prilično stidljivo, svjetski stručnjaci. Suzbijanje virusa je prioritet, o posljedicama po mentalno zdravlje stanovništva i ekonomiju biće vremena kasnije. Ili, pak, neće.

Proces je to koji mora da ide paralelno. I otuda je važno da zdravstveni sistem ostane koliko-toliko stabilan, jer ako tu pukne, nikakve ekonomske mjere koje su u pripremi neće previše pomoći. Republika Srpska je, pohvaliće se zvaničnici ovih dana, spremno ušla u borbu protiv korone i, zaista, stanje na terenu to u jednoj mjeri potvrđuje. Prije svega, narod je nekako neočekivano pokazao solidnu dozu odgovornosti pa u Banjaluci i drugim sredinama sve manje vidimo fotografije punih izletišta i šetališta. Istina, Banjaluka sada povremeno izgleda prilično sablasno, ali to je cijena koju su njeni građani definitivno odlučili da plate. Okruženje, međutim, Sarajevo i Beograd prije svih, ponaša se tako da će napraviti problem ne samo FBiH i Srbiji, nego cijelom regionu jer uzalud je efikasna borba protiv virusa na jednoj manjoj teritoriji ako okolina to ne prati, nego čak radi suprotno.

Pandemija virusa, izolacije i policijski časovi, uz obilatu pomoć društvenih mreža, izbacile su na površinu, osim one redovne duhovitosti i humanitarnog rada, i neke nakaradne pojave koje bi možda ostale skrivene da nam se nije desila ovako apokaliptična situacija. Istina, ima i onih koji se ponašaju kao da ovo nije njihova kriza, dok su do sada veoma užurbano i energično pomagali migrante, razne obespravljene grupe u zemlji. Kada se cijeli narod, ili narodi, našao u problemu, naprasno su morali da tetki odnesu lijek. Ali nisu oni toliki problem koliko površni i neuki svijet na društvenim mrežama koji svojim nepoznavanjem materije, od epidemiološke do ustavno-pravne, prijeti da toliko ogadi javni prostor da će, ako ovo potraje, a nažalost, moglo bi, mnogi iz ove krize izaći konfuzni i što je dramatično gore, nezainteresovani za sve anomalije koje su isplivale na površinu.

Nije vrijeme za detaljnija obrazloženja, ali pandemija je pokazala da je BiH potpuno nefunkcionalna kao jedinstvena zemlja, kako u onom folklorno-nacionalnom okviru, tako i u smislu ustavno-pravnog uređenja. Jusuf Nurkić i drugi Suljagići samo su mali zupčanik u toj mašini. I dok oni verbalno onanišu po mrežama, zdravstveni sistem FBiH je na korak od potpunog kolapsa, razapet između kantonalno-entitetske podjele vlasti i nesposobnih kadrova.

Kada se iz banjalučkog ugla sagleda taj haos u Mostaru ili Sarajevu, čovjeku dođe da, čak i ako je politički nasađen protiv aktuelne vladajuće garniture u Srpskoj, kuca u drvo. Uz tihe molbe da sve ne eskalira.

I tu je potrebno stati. Kako smo skloni anomalijama, još više smo skloni idealiziranju i pretjerivanju u pohvalama na račun onih koji ne rade ništa drugo nego svoj posao. A biće vremena za pohvale. Samo da ovo preguramo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana