Na godišnji o trošku države

Marijana Miljić Bjelovuk

Institucije BiH zauzimaju posljednje mjesto po svim parametrima u svijetu, ali po rasipništvu drže ubjedljivo prvo mjesto i ne dozvoljavaju da im ta pozicija bude poljuljana i dovedena u pitanje.

Iako se godinama poziva na štednju, čak i na sjednicama Parlamenta, u revizorskom izvještaju o radu Parlamenta BiH revizori su iznijeli podatke da su poslanici i ostali zaposleni u ovoj instituciji lani čak i na godišnji odmor putovali sa službenim vozilima.

Pored toga, nisu štedjeli novac ni za vožnju po gradu, a u nalozima za putovanja navedeno je da dnevno prelaze i više od 100 kilometara, pa je sasvim jasno da pojedinci nisu automobile koristili samo za poslovne sastanke već i za svoje privatne potrebe.

Pored navedenih zamjerki, Parlament BiH lani je potrošio i više o d 180.000 maraka za nabavku dva automobila od kojih jedan košta više od 100.000, što znači da su prekršili pravilnik o korišćenju vozila u institucijama BiH, jer mogu da nabavljaju samo daleko jeftinija vozila.

Pored svega navedenog, treba istaći i to da je za poslanike, delegate i ostale zaposlene u Parlamentu BiH iskeširano na milione maraka za plate, "paušale" i ostale običnim građanima nepoznate naknade.

Iako su pravilnici kojima je regulisano korišćenje službenih automobila, i prema riječima samih revizora, nejasni i neodređeni, to sasvim sigurno nije razlog za korišćenje automobila bez ikakve potrebe.

Jer na taj način poslanici i svi zaposleni u Parlamentu BiH pokazuju samo da njihova želja za trošenjem budžetskog novca nema granicu i da će u BiH ovako kako jeste biti sve dok nadležni ne počnu da rade isključivo u interesu građana.

Ne samo Parlament, već sve institucije BiH, jednom za svagda treba da postanu odgovorne i da rade ono što obećavaju godinama, a to je da štede novac. Do sada je ta štednja samo spominjana, ali nikako da bude sprovedena u djelo.

Građani BiH ovakvu situaciju kakva jeste neće moći dovijeka da trpe i sigurno će na kraju zatražiti odgovornost nadležnih za nesavjesno trošenje njihovog novca i lošu ekonomsku situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana