Na fakultetima za nijansu bolje

Danijela Bajić

Trenutna ograničenja kada je u pitanju prelazak granica i odlazak u inostranstvo, ali i oslobađanje od plaćanja školarine za studente koji se upišu na prvu godinu studija u akademskoj 2020/2021. godini uticali su da ove godine više srednjoškolaca odluči da školovanje nastavi u Srpskoj nego što je to bilo lani.

Ove godine u prvom upisnom roku prijavilo se tridesetak kandidata više u odnosu na lani, ali to ne bi dobilo toliko na značaju da ove godine nije oko 500 đaka manje završilo srednju školu u odnosu na prošlu.

U prvom upisnom roku i ove godine daleko najviše kandidata je bilo na medicini i Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, gdje se već traži mjesto više.

Međutim, pravi uspjeh će biti ako nadležni ove brucoše, koji su se usljed trenutnih ograničenja u kretanju zbog virusa korona uspisali na jedan od javnih fakulteta u Srpskoj, zadrže.

Zato već sad treba da krenu sa osmišljavanjem strategije koja bi studente zadržala u Srpskoj, a ne da, čim se sve vrati u normalne tokove, podignu svoja dokumenta i s koferom u ruci odu preko granice da studiraju na fakultetima u Evropskoj uniji.

Prilikom izrade tog plana, koji će i realizovati, treba da imaju u vidu i ljekare i inženjere koji, takođe, po završetku studija u velikom broju odlaze da rade u inostranstvo, bar je tako dosad bilo. 

S druge strane, studijski programi Šumarskog, Rudarskog i Filozofskog fakulteta tradicionalno i ove godine u prvom upisnom roku su bili manje atraktivni, a da li će upisne kvote na tim fakultetima biti ispunjene u drugom upisnom roku, teško je prognozirati.

Kao i prethodnih godina, ovi fakulteti se uzdaju u drugu i treću šansu. Međutim, ne treba zaboraviti da prethodnih godina ni treći upisni rok nije bio slamka spasa i da su na pojedinim fakultetima i budžetska mjesta ostala nepopunjena.

Priča o upisnoj politici u Srpskoj je godinama tema broj jedan. Međutim, osim što s vremena na vrijeme budu smanjene upisne kvote na pojedinim odsjecima, ništa značajnije nije se promijenilo. Fakulteti se skoro nimalo nisu prilagodili privredi, što potvrđuje i broj mjesta na određenim studijskim programima. Ni predavanja se danas ne razlikuju mnogo u odnosu na ona od prije deset-petnaest godina, osim što je silom prilika uvedena nastava na daljinu i oslobađanje od plaćanja školarine za brucoše u narednoj akademskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana