Muzej u Jajcu

Svjetlana Šurlan

Činjenica da crteži poznatog slovenačkog slikara Božidara Jakca danas propadaju u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a sramotna je i razočaravajuća ne samo za rukovodstvo Muzeja i opštinu Jajce, nego i za FBiH koja ne vodi računa o bogatom istorijskom nasljeđu koje ima priliku da drži.

Čak 293 Jakčeva crteža, nakon što su 18 godina čuvana u Banjaluci, našla su se pod vlagom u podrumu Muzeja u Jajcu, prepuštena zubu vremena i katastrofalnim uslovima smještaja.

I samo osoblje Muzeja ne vjeruje u opstanak slika s obzirom na to u kakvim se lošim uslovima nalaze, u šta smo se uvjerili na licu mjesta, direktor Muzeja Enes Milak tvrdi suprotno.

On je u pismu upućenom "Glasu Srpske" naveo kako nije tačno da su hodnici Muzeja mračni, a zgrada oronula, iako smo se u to uvjerili svojim očima, ali je izbjegao da pomene da Jakčeva djela, blago koje imaju priliku da drže u tom muzeju, naprosto "izdišu" od plijesni.

Napisao je Milak i kako je galerija u kojoj su crteži "dobro urađen prostor", ali je zaboravio da spomene da je u februaru okrečena, a da već po ćoškovima izbija vlaga.

Sramotno je i da Milak ističe da Zahrudin Ćilbur zvani Zeko, koji je učestvovao u obnovi Muzeja i u njemu radi više od deset godina, nije relevantan da govori u kakvom su stanju crteži i sam objekat.

Milak se ne libi da istakne kako je Zeko "portir i ništa više" iako je svaki od posjetilaca Muzeja u posljednjih deset godina jedinu priču o značaju AVNOJ-a mogao da čuje upravo i samo od Zeke. Milak se nije osvrnuo ni na konstataciju da opštinom vlada SDA koja ne mari za Muzej.

Ovakvo ophođenje prema vrijednom istorijskom nasljeđu kakvo je ono koje čuva Muzej je u najmanju ruku bahato i bezobrazno i dok god se tome ne stane u kraj i Muzej, a i Jajce će prestati da budu kraj u koji s ljubavlju navraćaju mnogobrojni jugonostalgičari.

Ono što je sigurno je da bi crteže Božidara Jakca trebalo skenirati, te naći dobar prostor u koji bi bili smješteni, jer u objektu koji stepen po stepen ide u zemlju, nema šanse da "prežive".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana