“Multietničko” Sarajevo

Vedrana Kulaga Simić

Sudbina Srpske pravoslavne crkve je najbolji pokazatelj kako se u “multietničkom” Sarajevu ne poštuju pravila ravnopravnosti i kako je svaka izjava koja dolazi od federalnih zvaničnika čista laž i novi pokušaj obmane svima koji ih čitaju, gledaju i slušaju.

Od multietničkog Sarajeva nije ostalo ni “m”, a dokaz za to je i najava da će SPC i Mitropolija dabrobosanska biti prinuđeni da podnesu apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ako joj uskoro ne bude vraćena zgrada Bogoslovije u Sarajevu u kojoj se nalazi Ekonomski fakultet.

Priča o vraćanju zemljišta SPC odavno traje, a njen kraj ne žele predstavnici grada Sarajeva, kantona i FBiH, jer do sada nisu uradili ništa da svoju “multietničnost” pokažu na djelu. Apelacija je, nažalost, jedini izlaz koji je ostao jer su sve ostale pokušaje svojim lažima i obmanama ugušili predstavnici Sarajeva koji su godinama obećavali jedno, a u isto vrijeme, osim potpisa na sporazumu, nisu uradili ništa. Apsolutno ništa, jer prošle su skoro tri godine otkako su zvanično pred kamerama i fotoaparatima predstavnici sarajevske opštine Stari Grad, Vlade Sarajevskog kantona i Federacije BiH stavili svoj potpis na protokol, kojim je predviđena izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta u sadašnjem Kampusu Univerziteta u Sarajevu i njegovo iseljenje iz objekta Bogoslovije.

Gdje su sada oni koji su svojim potpisom obećali da će SPC biti vraćeno ono što je zapravo njeno i što joj pripada? Gdje su da kažu šta su uradili? Nema ih nigdje, jer ništa nisu uradili.

I može li se pričati o multietničkom Sarajevu u kojem nema sluha za SPC i za ono što joj pripada? Sarajevo i tamošnje vlasti pali su na još jednom ispitu i pokazali da za Srbe i sve što nosi taj prefiks nema mjesta u tom gradu.

Sarajevska vlast pokazala je da skoro svaki dogovor sa predstavnicima pravoslavne vjeroispovijesti ostaje samo mrtvo slovo na papiru koje je unaprijed osuđeno na propast. Jer njih nije briga za Srpsku pravoslavnu crkvu ni za srpski narod, a ni za pravdu i pravičnost!

I toliko o multietničkom Sarajevu i čestitim namjerama onih koji njime vedre i oblače, a izigravaju stalno druge. I bez imalo stida bacaju prašinu u oči. Pa i crkvi!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana